На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен

...
На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен
Коментари Харесай

70-годишен иманяр отива на съд, държал монети на Александър Велики

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен с две обвинявания е предаден 70-годишният Илия Ил. от шуменското село Друмево.

Подсъдимият Илия Ил. се занимавал с търсене и изкопаване в исторически местности на антични предмети, монети и други археологически обекти. След като постъпила информация за заниманията му, било осъществено претършуване и изземване в дома му на 1 септември 2016 година В къщата му в село Друмево и в прилежащите й постройки били открити антични предмети, монети и пет металотърсача.

Мъжът предал непринудено част от противозаконната си сбирка от антични предмети и четири металдетектора. След това почнало претършуване на пространствата в къщата и в прилежащите постройки. Намерени и конфискувани били още голям брой археологически обекти, както и още един металотърсач и 23 патрона с непостоянен диаметър.

Илия обяснил, че без патроните всички останали предмети са негови. Патроните били на сина му, който бил ловджия. Така материалите за държането на боеприпасите били отделени от това наказателно произвеждане и послужили за образуването на дело в Районния съд в Шумен против сина му.

Комплексната нумизматична и археологична експертиза и последвалите спомагателни сложни експертизи описали 205 предмета, които са били предмет на проучване от движимостите лица. 182 от тях се оказали модерно направени монети и други предмети, които копирали истински мостри или фрагменти от железни предмети.

23 от материалните доказателства, конфискувани при претърсването в дома на подсъдимия, съгласно заключението на движимостите лица са движими материални следи от човешка активност от минали столетия. Хронологически те принадлежат към античната ера (ІV в.пр.Хр. – ІV в.сл.Хр.), Средновековието и епохата на Българското Възраждане.

В противозаконната сбирка на подсъдимия била открита бронзова антична монета на Александър III Велики, датирана към 336 – 323 г.пр.Хр., бронзова монета на император Хонорий, две византийски монети с номинал половин фолис от VI в., византийски медни монети на император Анастасий I (491-518) или Юстин I (518 - 527) и император Юстин II (565-578), два стоманени върха за стрела и стоманен инструмент от V – VI до XII в., стоманен пръстен от II – IV в., бронзова плочка от тока, бронзов детайл от верига-V –VI в. и бронзов затилък за ножче – X - XIV в., бронзова пафта, сребърна монета на цар Иван Александър (1331-1371) и други артефакти.

Всички сходни артефакти подлежат на наложителна идентификация и регистрация. До 27 февруари 2017 година в Регионалния исторически музей в Шумен не е постъпвало заявление за идентификация на показаните за проучване предмети по назначените експертизи.

В едногодишен период лицата, които са открили фактическа власт върху движими археологически обекти или движими археологически монументи на културата до влизането в действие на този закон, са длъжни да изискат тяхната идентификация и регистрация като движими културни полезности.

Така подсъдимият Илия Ил. е осъществил закононарушение по член 278, алинея 6 от Наказателен кодекс, което се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и с санкция от 3000 до 15 000 лв..

Намерените и конфискуваните от вкъщи на подсъдимия пет металдетектора не са регистрирани по открития ред като специфични механически средства за теренни изследвания по смисъла на Закона за културното завещание. Състоянието на четирите демонстрира,че са употребени от него за търсене на археологически обекти. Петият металдетектор бил механически нередовен.

Държането и укриването на оръдия, предопределени за търсене на археологически обекти, се санкционира от Наказателния кодекс с отнемане от независимост до 6 години.

Делото против 70-годишния обвиняем е планувано за разглеждане в Шуменския областен съд в края на септември.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР