На Роженските поляни край Смолян официално беше открит Националният събор

...
На Роженските поляни край Смолян официално беше открит Националният събор
Коментари Харесай

Започна поредният Роженски събор

На Роженските поляни край Смолян публично беше открит Националният събор на националното творчество и отглеждането на животни „ Рожен – завещание в бъдещето 2019 “, който ще продължи до неделя.

В изказването си за откриването президентът Румен Радев благодари за опцията да показа силата на Рожен, където царува достоверният непослушен български дух. „ Роженският събор е актуален израз на красива и живописна безкрайност от българската история, място, от което всички да потърсим началото. “ Президентът акцентира, че Родопите са измежду най-бързо обезлюдяващите се краища на България, като със заличаването на всяко село угасва една реликва. „ Мисията на Рожен е по този начин, както гайдите сплотяват, всички с общи старания да вдигнем апатията на България “, добави още Радев.

За трети път към този момент 13-годишната Мария от Чепеларе откри събора с бележитата ария „ Излел е Дельо бунтовник “. А в 12 ч. се изви огромното роженско хоро, което ще се повтаря в 12 ч. всеки ден от събитието.

Стотици гайдари образуваха кръг, където всички се сляха и извършиха фамозната Гайдарска сюита. Най-малкият измежду гайдарите, тригодишният Ивайло, провокира възторг измежду гостите. Планината запя с музикално-танцовия театър на емблематичния фолклорен отбор „ Родопа “.

Над 3500 участници от всички краища на страната се изявят във фолклорния конкурс в четири подиуми до неделя. За първи път вземат участие и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

Заради събора от през днешния ден до 22 юли се лимитира придвижването по път II-86 сред курортен комплекс Пампорово и село Соколовци. Временната организация за придвижване влиза в действие от шест часа тази заран до шест часа в понеделник. Алтернативният маршрут за придвижване на директния трафик е Проглед – Пампорово – Смолян – Соколовци и назад. Очаква се придвижването по път II-86 Пловдив – Смолян да бъде натоварено и заради това на водачите на товарни коли се предлага да употребяват обходни направления Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – Пампорово – Смолян и назад, както и Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и назад. От Агенция „ Пътна инфраструктура “ приканват за съобразена скорост, нараснало внимание и съблюдаване на пътната сигнализация. За всички, които пътуват към Рожен, апелът на уредниците е водачите прецизно да съблюдават напътствията на чиновниците на реда, ситуирани на всеки 100 метра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР