На рекордно близко разстояние до Земята ще преминат две практически

...
На рекордно близко разстояние до Земята ще преминат две практически
Коментари Харесай

Комети близнаци ще преминат рекордно близо до Земята

На рекордно близко разстояние до Земята ще преминат две на практика идентични комети. 252P/LINEAR ще прелети около нашата планета на 21 март в 14:14 часа българско време на разстояние 5,2 млн. километра, а P/2016 BA14 ще ни „ посети “ на 22 март и ще премине на 3,5 млн. километра от нас в 16:30 часа, оповестява НАСА.

За страдание заради дребния размер на кометите техният полет ще може да се наблюдава единствено с задоволително мощни телескопи.

Както разясняват експертите от НАСА полетът на двете комети ще бъде незабравим по две аргументи. Преди всичко комети ще се озоват на толкоз близко разстояние до Земята за трети път в цялата история на астрономическите наблюдения.

По-рано комети са се приближавали толкоз покрай нас през 1770 и през 1983 година. Освен това P/2016 BA14 ще стане комета, прелетяла на минимално разстояние от Земята за последните 150 години.

Второ, астрономите обръщат внимание на сходността на двете небесни тела, движещи се по идентични траектории. Вероятно едната от кометите – P/2016 BA14  – е отломка от другата, считат учените.

P/2016 BA14 е открита напълно скоро – на 22 януари тази година, благодарение на телескопа PanSTARRS на Хавайските острови.

© NASA/JPL-Caltech

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР