На референдум днес гражданите на Швейцария трябва да изразят мнението

...
На референдум днес гражданите на Швейцария трябва да изразят мнението
Коментари Харесай

В Швейцария се провежда референдум за отговорността на бизнеса за спазване правата на човека

На референдум през днешния ден жителите на Швейцария би трябвало да изразят мнението си по самодейността, която изисква от фирмите да съблюдават правата на индивида и да пазят околната среда освен личната си страна, само че и в чужбина, в случай че там имат следени от тях предприятия.

Швейцарците ще гласоподават и по предлагането за възбрана на финансирането на компании от военно-промишления комплекс.

И в двата случая държавното управление и болшинството от членовете на Народното събрание приканиха да се гласоподава срещу. По тяхно мнение, утвърждението на самодейността за отговорност на бизнеса за това, което става отвън Швейцария, "представлява опасност за работните места и просперитета " на страната. Що се отнася до евентуалната възбрана за вложения във военното произвеждане, то тя, както означават в Берн, "ще отслаби швейцарската промишленност " и "ще понижи постъпленията в пенсионните фондове ". Против двете законодателни начинания се изричат също по този начин швейцарските асоциации на индустриалците и политици от десните и центристки партии.

В поддръжка на самодейността за отговорност на записаните в Швейцария компании за съблюдаване правата на чевека и екологичните правила се изричат левите партии, някои профсъюзни организации и представители на църквата. Те считат, че швейцарските корпорации, извличащи облаги от активността си в страните, където се нарушават правата на чевека и интернационалните екологични стандарти, би трябвало да дават отговор "не единствено за своите лични неточности, само че и за грешките на предприятията, които те управляват ", дори в случай че тези предприятия са юридически самостоятелни. При това законодателната самодейност планува и возможност за подаване на искове против такива предприятия в съд на територията на Швейцария. Към момента швейцарските компании са виновни единствено за вреди, за които те са отговорни. Инициативата планува осъществяване на постоянни инспекции във компаниите за спазването от задграничните им филиали на правата на индивида и екологичните правила.

За конституционна възбрана на вложенията във ВПК пледира антивоенната социална организация "За Швейцария без войска ". Та има поддръжката на групи от левия набор, в частност, младежкото крило на Партията на зелените в Швейцария. Според тях фирмите от ВПК могат да доставят своята продукция в региони на спорове, което е несъвместимо с швейцарския неутралитет. Според създателите на самодейността, за предприятия, произвеждащи военна продукция, а значи и подпадащи под възбраната за вложения от швейцарски банки и фондове, би трябвало да се смятат всички компании, при които тази продукция образува над 5% от техния годишен оборот.

Право да вземат участие в референдума имат 5.4 млн. швейцарски жители на възраст 18 години и нагоре. Много от тях към този момент се възползваха от плануванаъа от законодателството опция за гласоподаване по пощата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР