На редовното си заседание Съветът за работа с българите в

...
На редовното си заседание Съветът за работа с българите в
Коментари Харесай

Йотова: Румъния, Унгария, Русия привличат масово чуждестранните студенти с български произход

На постоянното си съвещание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова разиска статута на задграничните студенти с български генезис, оповестиха от прессекретариата на президента.

Подчертана е била нуждата от актуализиране на постановленията на Министерския съвет, които регламентират тяхното образование и престояване в България - Постановление на Министерски съвет 103 и 228. В Съвета вземат участие представители на изпълнителната власт, учени, политолози, академични преподаватели.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е показала изводите от осъществените във Варна, Благоевград, Пловдив и София Студентски лаборатории " Перспектива за развиване с българска тапия ". Основните проблеми, споделени от студентите при диалозите с вицепрезидента, са административните усложнения при кандидатстването им и уреждането на статута им на пребиваване; нуждата от по-широка рекламна акция за опциите за образование в България; незадоволителната подготовка по български език; неналичието на връзка сред студентите и работодателите.

" Държавата влага в тези студенти, а след това не се интересува от тях, даже не знае къде са след завършването си ", е отбелязала Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкнала огромната конкуренция, в която се намира България по отношение на университетите в Румъния, Унгария, Русия, които притеглят българи от исторически диаспори. " Съществува евентуален риск от загуба на българско съзнание ", е декларирала Йотова.

Въз основа на изводите от Студентските лаборатории екипът на вицепрезидента и специалистите от Комисията по българско поданство са изготвили оферти за промени, които да уреждат по-добре статута на задграничните студенти с български генезис. Тези оферти вицепрезидентът Илияна Йотова ще показа на плануваната от нея национална среща за проблемите на тези студенти. На нея ще участват представители на всички институции, имащи отношение по тематиката, представители на университетските управления на университетите и на студентите, както и на работодателските организации.

Общо е мнението, че е нужен сложен метод към задграничните студенти с български генезис. Българската страна би трябвало да си отговори на въпроса какво желае от тях и какво им предлага. Студентите от българските диаспори в чужбина може да останат в България, за което българската страна би трябвало да им даде нужните условия. А може и да се завърнат в своите страни, където да разпространяват България, се отбелязва в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР