На редовното си заседание Съветът за работа с българите в

На редовното си заседание Съветът за работа с българите в ...

Йотова: Румъния, Унгария, Русия привличат масово чуждестранните студенти с български произход.

На редовното си заседание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова обсъди статута на чуждестранните студенти с български произход, съобщиха от прессекретариата на президента.

Подчертана е била необходимостта от актуализиране на постановленията на Министерския съвет, които регламентират тяхното обучение и пребиваване в България - ПМС 103 и 228. В Съвета участват представители на изпълнителната власт, учени, политолози, университетски преподаватели.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е представила изводите от осъществените във Варна, Благоевград, Пловдив и София Студентски лаборатории "Перспектива за развитие с българска диплома". Основните проблеми, споделени от студентите при разговорите с вицепрезидента, са административните затруднения при кандидатстването им и уреждането на статута им на пребиваване; необходимостта от по-широка рекламна кампания за възможностите за обучение в България; недостатъчната подготовка по български език; липсата на връзка между студентите и работодателите.

"Държавата инвестира в тези студенти, а после не се интересува от тях, дори не знае къде са след завършването си", е отбелязала Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкнала голямата конкуренция, в която се намира България спрямо университетите в Румъния, Унгария, Русия, които привличат българи от исторически диаспори. "Съществува потенциален риск от загуба на българско самосъзнание", е заявила Йотова.

Въз основа на изводите от Студентските лаборатории екипът на вицепрезидента и експертите от Комисията по българско гражданство са изготвили предложения за промени, които да уреждат по-добре статута на чуждестранните студенти с български произход. Тези предложения вицепрезидентът Илияна Йотова ще представи на планираната от нея национална среща за проблемите на тези студенти. На нея ще присъстват представители на всички институции, имащи отношение по темата, представители на академичните ръководства на университетите и на студентите, както и на работодателските организации.

Общо е мнението, че е необходим комплексен подход към чуждестранните студенти с български произход. Българската държава трябва да си отговори на въпроса какво иска от тях и какво им предлага. Студентите от българските диаспори в чужбина може да останат в България, за което българската държава трябва да им предостави необходимите условия. А може и да се завърнат в своите страни, където да популяризират България, се отбелязва в съобщението.

Източник: dnesplus.bg