На редовното си заседание правителството ще вземе решение за подаването

...
На редовното си заседание правителството ще вземе решение за подаването
Коментари Харесай

Владислав Горанов подава документите за Европейския банков съюз

На постоянното си съвещание държавното управление ще вземе решение за подаването на документи за влизане в Европейския банков съюз. Еврогрупата поддържа България в желанието ѝ да се причисли към чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз предходната седмица.

Европейската централна банка разгласи, че чака България да подаде искане за задълбочено съдействие с институцията. В края на април по време на българското европредседателство на среща в София се разбра, че Европейски Съюз слага изискване България да кандидатства по едно и също време за чакалнята на Еврозоната и за Банковия съюз, което в началото не бе признато от българското държавно управление. Страните от Еврозоната обвързват такова участие с предстоящи промени и стабилизиране на стопанската система на страната.

Механизмът за тясно съдействие с Европейската централна банка действително дава надзорни функционалности на финансовата институция върху българската банкова система. Кандидатстването за влизане в него би трябвало да се подаде най-малко пет месеца преди страната да влезе в единния контролен механизъм. През този интервал тя би трябвало да направи редица законодателни промени, с които да узакони надзорните права на Франкфурт.

С решението на държавното управление в сряда финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат да подаде документите на България в Европейската централна банка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР