На развитието на железопътния транспорт трябва да се гледа като

...
На развитието на железопътния транспорт трябва да се гледа като
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел

На развиването на железопътния превоз би трябвало да се гледа като на бизнес модел. Това сподели пред БНР министърът на превоза Георги Гвоздейков и изясни, че в този превоз не е вложено до момента, както е в страните в Европа:

" Железопътният превоз у нас не е осъвременен ".

 

С оповестяването на публичните поръчки за нов преносим състав е стартиран процесът по рационализация на БДЖ, уточни той.

 

" Модернизацията е обвързвана освен със закупуването на нови влакове, а и с нова визия и нова тактика, която ние сме почнали да работим. Няма да стане бързо, само че се надяваме, че до 2026 година, когато по Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да бъдат доставени новите влакове, България да има ясна тактика и явен бизнес проект. Досега секторът разчита напълно на дотацията от държавата и по-късно стопира всякаква мисъл за развиване на този артикул, т.е. даването на услуга, от която страната може да завоюва ". 

 

Железопътния транспорт има огромно бъдеще, така като е един от най-екологични превози в света и би трябвало да се влага в него, посочи още министърът на превоза.

 

" Ние ще получим към 1 милиард безплатно от Европа (по ПВУ - б.р.) и в случай че не можем да създадем от това 15 или 20% облага, значи че не можем да управляваме този запас. Не виждам проблем в бъдеще железопътният превоз да генерира доход, да се самоиздържа и даже да е на облага ".

 

Гвоздейков заяви, че около 1,4 млн. евро ще бъде сумата, която би трябвало да заплати страната ни за трети мост на река Дунав, за който на 20 септември държавните управления на България и на Румъния подадоха формуляра за предпроектно изследване и кандидатстване за финансиране от Европейската комисия.

 

" Инициативата е от двете страни. Започваме да работим интензивно. Ние кандидатстваме за 50% финансиране от Европейска комисия ".

 

Според него проектът ще бъде осъществен, тъй като геополитическата конюнктура в района е катализатор за това. 

 

В предаването " Неделя 150 "  министър Гвоздейков определи като нестойностни изказвания на опозиционни депутати, че решенията в държавното управление се вземат от Асен Василев, министър на финансите и съпредседател на " Продължаваме промяната ", а не от премиера Николай Денков:

" Решенията се вземат от държавното управление, както е записано в Конституцията. Работим в синхрон и с Народното събрание ", акцентира той.

 

Почти нулева видимост и загубата на ориентировка от водача са аргументите за катастрофата с хеликоптера, който падна край Гърмен, сподели министърът на превоза и посочи, че това са първите данни от направения разбор.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР