На различни локации в София продължават дисциплините от едно от

...
На различни локации в София продължават дисциплините от едно от
Коментари Харесай

Продължава Световната купа по модерен петобой в София


На разнообразни местоположения в София не престават дисциплините от едно от най-важните надпревари в модерния петобой за годината - Световната купа. Световният хайлайф в този спорт мери сили в столицата от сряда, като конкуренцията ще приключи в края на седмицата. Световната купа в София е и последна инспекция за състезателите преди Европейското състезание в Унгария през юли.

Президентът на Българската федерация по съвременен петобой Андрей Кузманов показа пред БГНЕС, че е доста мъчно да се добие правото за домакинство на толкоз огромно съревнование. "Днес е един празник за българския спорт и за Българска федерация съвременен петобой, защото в България се организира Световна купа. Състезание от подобен сан доста мъчно се добива като домакинство и по тази причина за нас е неоспорим триумф, че ние сме домакини на подобен огромен конгрес. Днес продължава надпреварата, през вчерашния ден и оня ден бяха полуфиналите мъже и дами, през днешния ден е финалът при дамите. Досега са минали две дисциплини - плуване и фехтовка, в този момент продължаваме с бонус рунда, след което следва езда и лазър рън - тичане със стрелба", разяснява той.

Олимпийски и международни първенци, общо 83-ма мъже и 66 дами от 27 страни вземат участие в надпреварата. Президентът на Международната федерация Клаус Шорман и генералният секретар Шайни Фанг също са измежду гостите на шампионата в българската столица. Страната ни е показана от 14 петобойци (10 мъже и 4 жени). Повечето ни петобойци са млади и надарени състезатели, които получават късмет да се срещнат с най-хубавите от целия свят.

"Моите любимци са българските състезателки, само че за жалост нито една от тях не попадна във финала, заради простата причина, че те са млади и просто натрупат опит и това е едно положително стичане на събитията, че могат да се допрян до елита в света на модерния петобой. Догодина имаме Световно състезание за младежи до 19 години и вероятно водим договаряния за Световната купа през 2020-та година, само че това се взема решение от борда на Световната федерация въз основата на това по какъв начин ще мине и тази купа като организация и осъществяване. България от 10 години прави надпревари от подобен сан и постоянно оценката на интернационалните делегати, които следят надпреварата, е отлична, допускам, че и този път ще бъде по този начин, да се надяваме", добави Кузманов.

Днес са финалите при дамите, а на следващия ден ще бъдат разпределени призовите места при мъжете. В последния ден на Световната купа в неделя ще се организира смесена щафета (един мъж и една жена). Плуването се организира в комплекс “Диана ”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплинираност тичане и пукотевица са на тревния плац при централния вход на НСА “Васил Левски ”. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР