На работна среща в Национална футболна база Бояна“ спортните министри

...
На работна среща в Национална футболна база Бояна“ спортните министри
Коментари Харесай

Ето какво решиха за общата ни кандидатура за Мондиал 2030 и Евро 2028

На работна среща в Национална футболна база " Бояна “ спортните министри и ръководителите на футболните федерации на България, Румъния, Гърция и Сърбия създадоха текст за Меморандум за съгласие сред четирите държавни управления, с който да се официализира учредяването на учредителен комитет за подготовка на взаимната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското състезание през 2028 година Очаква се по време на идната среща сред четирите партньорски страни през април т.г. меморандумът да бъде подписан публично.

От страна на България, с изключение на министър Красен Кралев, в диалозите присъединяване взеха президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, изпълнителният шеф на Национална спортна база Пламен Манолов, заместник-изпълнителният шеф на БФС Антон Попов и шефът на дирекция " Европейски стратегии, планове и интернационално съдействие "   на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова. Румъния бе показана от министъра на младежта и спорта Богдан Константин Матей, президента на Румънския футболен съюз Разван Бурляну и звездата на румънския футбол от 90-те години Георге Попеску, който сега е консултант по спортните въпроси на министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила.

От гръцка страна присъединяване взеха зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и изпълнителния секретар на футболната федерация на страната Алексис Дедес. Представители на Сърбия бяха министърът на младежта и спорта Ваня Удовичич, вицепрезидентът на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич и генералния секретар на Асоциацията Йован Шурбатович. Това бе третата по ред работна среща на експертната група за общите кандидатури на балканските страни.

" До края на годината ще се опитаме да вземем решение за официализиране на кандидатурата. Все още сме на стадий изследване на опциите четирите страни да излезем с обща кандидатура ", показа Красен Кралев по време на формалната конференция след срещата. Той добави, че страната ни е наясно с въпросите, свързани с построяването на нужната инфраструктура, които би трябвало да бъдат решени.

" От българска страна към този момент има решения и отпуснати средства за пътните прави с Белград и Атина. Вярвам, че и планът за автомагистрала " Хемус “ ще бъде финализиран в период. Когато сме наясно с точните суми и планове, нужни за реализирането на всички инфраструктурни планове, ще ги обявим обществено. Това е един доста сериозен политически план и сериозна поръчка за съдействие, освен във футбола. Ще работим като другарски страни, имаме доста съществени упоритости Балканите да се трансфорат в доста сериозен център на образуване на спортни събития “, сподели още министър Кралев. Той разясни, че София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете от българска страна, които оферират нужните условия за домакинство на конгреси от подобен сан.

От своя страна Борислав Михайлов подчертава върху смисъла на построяването на нови футболни игрища в България. " Независимо дали ще спечелим семейството на някое от тези шампионати, стадионите ще останат за нашите деца. Това е най-важното и по тази причина се надявам да успеем да построим четири нови стадиона. Разликата спрямо предходната ни кандидатура – тази за Евро 2020, е в политическата поддръжка от страна на държавното управление и премиера “.

" Тази кандидатура е доста значима, защото посредством нея нашите страни ще изградят здрави и постоянни връзки между тях, които ще им разрешат да работят и осъществят взаимни бъдещи планове, освен в региона на футбола “, разяснява на собствен ред министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР