На ръба на конституционните си правомощия служебният кабинет действа сякаш

...
На ръба на конституционните си правомощия служебният кабинет действа сякаш
Коментари Харесай

Социолог: Служебният кабинет действа сякаш ще остане дълго на власт

На ръба на конституционните си пълномощия служебният кабинет работи като че ли се готви да остане дълго на власт: държи се като деен участник в предизборната акция и предопределя кардинални позиции на страната, подновявайки. Така разяснява предизборната обстановка ръководещият сътрудник в социологическата организация " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова в изявление за БНР.

Служебният кабинет няма възбрана да прави кадрови назначения, само че по духа на конституционните си пълномощия има за задача да приготви почтени избори и успокояване на политическата конюнктура. Виждаме противоположни дейности на служебния кабинет, ориентирани към визия на по-дългосрочно ръководство, предопределяне на кардинални позиции на България оттук насетне, каквото е подновяването на договарянията с " Газпром ". Служебният кабинет се държи не като балансьор и временен кабинет, а като деен участник в предизборната акция. Това е на ръба на конституционните му пълномощия и задава чувството, че се готви да остане доста по-дълго на власт, а освен на 2 месеца ", разяснява социологът.

По думите й главните офанзиви на служебното държавно управление са ориентирани към фрагментите и политиките на " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия и гласоподавателите на тези две партии доста ясно разчитат в дейностите му ясна предизборна акция и послания към тях. Димитрова разказа логиката на политическите дейности на служебния кабинет през погледа на назначилия го президент Румен Радев: по отношение на " Продължаваме промяната " посланието е " Аз ви сътворих, само че аз ще ви унищожа ", а - " Вие ме създадохте, само че аз ще ви унищожа ".
Социологът акцентира, че България през последните две години върви по пътя на ерозиране на партийно-политическата система и усилване на президентските пълномощия без да се трансформира конституционната система. " Това би могло да остави отпечатък върху бъдещото развиване и е урок за партиите дали ще покажат способността на партийната система да излъчва постоянни ръководства, предизвести тя.

Според Боряна Димитрова спомагателен звук в предизборната акция и комплициране измежду гласоподавателите основава на някогашни политически съдружници и съперници, да вземем за пример при оценките за войната в Украйна и газовия въпрос. " В едно партиите са съдружници, в друго са на коренно разнообразни позиции. Това не способства за основаване на ясна линия, по която хората да дефинират своя избор, " сподели тя.

Предупреди, че в случай че интензивността на гласоподавателите е ниска, националистическите и по-радикалните послания ще тежат повече, измествайки кардиналните разлики. " В обстановка на обществена изнервеност, в която витаят разнообразни публични страхове, е доста елементарно едно събитие да се преекспонира и да се трансформира във фактор, който играе със страховете на хората ", сподели тя

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР