На провела се кръгла маса експерти от държавни институции, академична

...
На провела се кръгла маса експерти от държавни институции, академична
Коментари Харесай

Експерти предлагат единна политика за ранното детско развитие


На провела се кръгла маса специалисти от държавни институции, академична общественост, неправителствени и интернационалните организации и представители на детски образователни заведения разискаха Предложения за изменение на настоящата нормативна уредба и практиката по приложението й в региона на образованието и грижите в ранна детска възраст. Събитието се провежда от фондация „ Институт за стабилно развиване на правото “ в партньорство с фондация „ За нашите деца “.

Един от водещите въпроси в предложенията е реализиране на единна политика за ранно детско развиване, като в тази тенденция емблематичен е образецът към този момент съществуващата друга и несъгласувана регулация на детските ясли и яслените групи в детските градини и предложение за уеднаквяване на разпоредбите и стандартите за деца, които се намират в една и съща възрастова група.

Друг значим акцент в предложенията е регламентиране на правилото „ парите следват детето ”, общопризнат в множеството от страните-членки на Европейски Съюз, както уреждането в нормативен акт на статута „ новаторска детска градина ” (това е направено за училищата), което би насърчило използването на новаторски педагогичен подходи в детските заведения.

„ Въвеждане на единни стандарти за ранно детско развиване, модерни новаторски подходи и съответни форми за приобщаване на родителите са ключът към висококачествено обучение и грижа за най-малките, тъй като този интервал е пиедестал за образуване на личността и това, което е направено или не през тези специфични години, оказва въздействие за цялостен живот върху здравето на индивида, способността да основава взаимоотношения и триумфа му в образованието и заетостта “ показа Янита Тончева, ръководител на фондация „ Институт за стабилно развиване на правото “.

Предложенията, залегнали в полемиката, са изведени от осъществен разбор и оценка на настоящото българско законодателство в тази област като са прегледани детайлно 40 нормативни акта и за 21 са изведени оферти за промени. Анализът е изработен за реализиране на сходство с позициите за качество в „ Препоръка на Съвета на Европейския съюз от 22.05.2019 година за висококачествени системи за обучение и грижи в ранна детска възраст “.

Предложенията са ориентирани към превъзмогване на главните дефицити в настоящата нормативна уредба, а точно:

приложение на голям брой подзаконови нормативни актове, празноти в правото, спорни правни правила в обособените нормативни актове, неизясненост на правни правила и нужда от тълкуването им;

дублиращи се правни режими;

приемане и използване на обособени секторни, а не на интегрирани политики;

аморфни разпореждания и диспозитивни правила, правила с пожелателен темперамент.

Важна част в предложенията заема тематиката за въвеждане на единни стандарти за ранно детско развиване (РДР), както и регламентиране на различни форми на грижа в РДР като наставнически кооперативи, детегледачи и други, които биха дали опция на родителите да изберат къде да запишат детето си, включително и за решение на казуса с дефицита тук-там в детските заведения в огромните градове на страната.

Важен аспект за качеството на услугите в РДР е съотношението деца - възрастни в групите, с оферти за промени на нормативната уредба в посока превъзмогване на съществуващия дисбаланс. От извънредно значение за развиването на децата в РДР е присъединяване на родителите, по тази причина са дефинирали рекомендации за регламентиране на спомагателни форми на включване на родителите в живота на детските заведения.

Фондация „ За Нашите деца “ показа направен Инструментариум, методика и механизъм за присъединяване на жителите във взимане на публично значими решения и в мониторинга на осъществяването на обвързваните с тях политики за обучение и грижи в ранна детска възраст. Те са апробирани по време на теренното проучване „ Наличност и достъп до качествени услуги за обучение и грижи в ранна детска възраст за всички деца “.

Системата от знаци подхожда на главните критерии по Рамката за качество и дава опция, както да бъде направена самокритика от общината и от самите детски заведения, по този начин и да бъде осъществявано наблюдаване от цивилен организации, обединявания, сдружения като Неправителствени организации, Местни инициативни комитети и други заинтригувани субекти.

Механизмът за гражданско присъединяване и мониторинг може да се ползва както от общинската администрация, по този начин и от неправителствени организации и консултантски екипи. Той може да бъде въведен като част от системата за качество на заведенията за обучение и грижа в интервала на ранната детска възраст, смятат участниците във форума. Процесът на гражданско наблюдаване обгръща услуги, които са налични и налични за всички фамилии и техните деца, както и такива, които предизвикват присъединяване, ускоряват общественото приобщаване и приветстват многообразието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР