На проведеното вчера заседание на Комисията по транспорт, информационните технологии

...
На проведеното вчера заседание на Комисията по транспорт, информационните технологии
Коментари Харесай

Мениджърският екип на БДЖ представи основните акценти за дейността на дружеството

На извършеното през вчерашния ден съвещание на Комисията по превоз, осведомителните технологии и известията мениджърският екип на БДЖ показа главните акценти за активността на сдружението.

На народните представители бяха посочени измененията в структурата на сдруженията от групата на БДЖ. Както е известно, според условията на Закона за обществените предприятия, в период до месец октомври, двете сдружения – БДЖ - Пътнически транспорти и БДЖ - Товарни транспорти, би трябвало да трансформират правната си форма от ЕООД в ЕАД.

Чрез тяхното превръщане се обезпечава и опцията за прекосяването им на непосредствено послушание на Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията с трансформиране на „ Холдинг БДЖ” ЕАД в независимо сдружението или сливането му с „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД.

По време на съвещанието стана ясно, че към края на 2019 година, в „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД са завършили съвсем всички поръчки за ремонт на настоящия преносим състав и сега се осъществя тяхното осъществяване. Извършеното техническото застраховане е обвързвано със следните подписани контракти, осъществяване на публични поръчки, както и идно пускане на други:

- Подписан е пет годишен контракт за ремонт и поддръжка на 46 мотрисни влака ЕМВ и ДМВ Сименс;
- Подписани са 3 контракта за подемен ремонт на общо 20 локомотива 44/45 серия, употребявани в настоящия график;
- Подписан е контракт за възобновяване и рационализация на 10 бр. извадени от настояща приложимост локомотива 44/45 серия;

- Изпълнява се контракт за поддръжка на 9 локомотива 44/46 серия за период от 3 години;
- Изпълнява се контракт за капитален ремонт на 2 бр. локомотива 46 серия (БДЖ-ТП);
- Изпълняват се тригодишни контракти за ремонт на 227 вагона, като досега са осъществени междинни и капитални ремонта на 91 вагона;

- Изпълнява се социална поръчка за ремонт на товарни вагони (БДЖ-ТП);
- Провежда се социална поръчка за капитален ремонт на още 10 електрически локомотива 44/45 серия;
- Провежда се социална поръчка за закупуване на 10 нови електрически локомотива на планирана стойност от 58 млн. лева;
- Провежда се социална поръчка за кратковременен наем на 8 локомотива, за период от 6 + 6 месеца;

- Провежда се социална поръчка за закупуване на 40 нови пътнически вагона на планирана стойност от 77 млн. лв..;
- Провежда се социална поръчка за междинен ремонт на 47 пътнически вагона серии 1050 и 2150;
- Обявена е социална поръчка за подемен ремонт на 5 бр. осъвременени локомотива 46/47 серия;

- Обявена е социална поръчка за придобиване на 16 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за междинни и дълги дистанции с нараснал комфорт и потенциал приблизително 290 места;
- Предстои стартирането на процедура за средносрочен наем на 5+5 локомотива за период от 2+1 години;
- За 2020 година е планувана и процедура за рационализация на теснопътни дизелови локомотиви;

- В ход е социална поръчка за закупуване на 30 пътнически вагона, употребявани в стандартната железопътна система на Европейски Съюз, предварителната експертиза за които е предоставена на образувана особено за задачата техническа комисия, включваща и външни специалисти.

В хода на комисията беше наранена и тематиката по отношение на графика за придвижване на влаковете, като се означи, че при започване на 2020 година осъществяването на ГДВ е в границите на 93.5%, което е най-хубавият индикатор в границите на последната година и половина.

До средата на годината дефицитът на вагони, а до края на годината дефицитът на тягов преносим състав ще бъдат напълно преодолени, а осъществяването на разписанието ще се стреми към 96%.

При създаването на ГДВ, транспортната скица и интервалите на придвижване на влаковете са съобразени в оптималната степен с размерите и структурата на транспортите, повишен е броя на пътническите композиции по някои посоки, както и са доста усъвършенствани връзките на влаковете в някои от главните възелни гари, като времето за изчакване в гарите е доста понижено.

В края на съвещанието управническият екип на БДЖ означи, че за гарантиране на бистрота в активността на сдружението създава концепция за основаване на публичен съвет към Съвета на шефовете, в който да бъдат включени членове от цивилен организации при разискването на значими тематики в железопътния превоз.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР