На протести и шествия в цялата страна над 400 000

...
На протести и шествия в цялата страна над 400 000
Коментари Харесай

В Париж бе страшно, напрежението ескалира, стигна се до мелета

На митинги и шествия в цялата страна над 400 000 французи стачкуваха през вчерашния ден срещу предстоящата в края на септември промяна на трудовото законодателство, предават локални медии.

Това заяви генералният секретар на профсъюза Обща конфедерация на труда Филип Мартинес в ефира на радио " Йороп-1 ".

Основното шествие се състоя в Париж, като в него взели участие към 60 000 души по данни на профсъюза. Полицията оцени броя на участниците на 24 000 души.

Аналогични акции се състояха и в други френски градове. По данни на профсъюза в Марсилия в митинга са взели участие 60 000 души, а по данни на полицията - 7500.

В Тулуза профсъюзите оповестиха за митинг с присъединяване на 16 000 души (по други данни - към 8000).

Съобщава се, че при шествието в Париж е имало конфликти сред радикални протестиращи и полицията. Демонстрантите замерваха чиновниците на реда с камъни и тежки предмети, а те дадоха отговор със сълзотворен газ.

По данни на парижкото вътрешно министерство безредиците са били провокирани от " към 300 души, криещи лицата си с маски ". Трима души са арестувани, един протестиращ е признат в болница. При опит за нахлуване против полицейска част е било употребявано и водно оръдие.

Подобни вълнения се състояха след края на профсъюзното шествие и в град Нант, където по традиция са дейни левите радикални групи. Там също са арестувани трима души. Съобщения за сходни произшествия са получени и от градовете Лион и Марсилия.








Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР