На прощаване (2018) е късометражен филмов проект с времетраене 41

...
На прощаване (2018) е късометражен филмов проект с времетраене 41
Коментари Харесай

Нов късометражен филм чете Христо Ботев по различен начин

" На сбогуване " (2018) е късометражен кино план с времетраене 41 минути, който разкрива цялата трудност, противоречивост и драматизъм на XIX век в подтекста на Ботевото слово и дело. За реализацията на филмовото изложение са употребявани както съвременни, по този начин и обичайни изразни средства, а природно-пейзажните фрагменти и сниманото културно завещание способстват в допълнение за неговото влияние. Записани са изявленията с шефове на музеи, историци и писатели, академични преподаватели.
Лентата е копродукция на " България ин моушън пикчърс " и Национален исторически музей. Режисьор, оператор и монтажист на кино лентата е Борислав Марков – Бобсън, а сценарист – Атанас Димитров Янев.

Снимка: България ин моушън пикчърс
Това произведение не е единствено и само типичната прослава на " поета-революционер " или следствие на неговата физическа гибел. Напротив – тук се изследва ликвидирането на Ботев в нравствен и екзистенциален аспект, актуалното ни отношение към него, опълчването сред позора и славата. Защото против битката, свободата, саможертвата и величавата гибел, високомерно издига глава робското примирие на всички тези " слепци с очи ", " глупци неразбрани " и " рой скотове ".
Филмът е документален роман, в който акцентът пада върху Ботевото творчество, освен това – освен на поезията на създателя, само че и на неговата публицистика; документалното завещание на великия българин; известния ни за него фактологичен материал. Специално внимание се обръща на връзката сред минало, настояще и бъдеще, както и на народопсихологически детайли и одобрени в българското национално съзнание облици, топоси, тематики, проблеми и претекстове, което прави кино лентата актуален и настоящ, и отстранява риска от това да се трансформира в един обичаен остарял исторически роман.
Авторите на плана към този момент оповестиха неговото битие в обществените мрежи – повече информация можете да намерите в формалната фейсбук страница на въпросното произведение: „ На сбогуване – филм за Ботев”.
Всичко забавно занапред следва!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР