На пресконференция след срещата си с председателя на Европейската комисия

...
На пресконференция след срещата си с председателя на Европейската комисия
Коментари Харесай

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ има три дилеми

На конференция след срещата си с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски изложи съобръженията на партията си по отношение на изявлението на Фон дер Лайен в Народното събрание в Скопие.

ВМРО-ДПМНЕ има три алтернативи по отношение на речта на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в македонския парламент. Лидерът Християн Мицкоски сподели, че е съобщил тези алтернативи и визии на двустранна среща, тъй като не са имали такава опция в Народното събрание. От речта на Фон дер Лайен в Народното събрание, сподели той, на процедура чухме, че в случай че това, което се предизвиква от държавното управление на СДСМ /SDSM/ и ДСИ /DUI/, мине, ще имаме междуправителствена конференция и по тази причина те са в алтернатива дали съгласно общия документ Позиция на Европейския съюз в член 11 ще стартираме договарянията незабавно или след смяна на конституцията. „ Член 11 от документа, наименуван Обща позиция на Европейския съюз, ясно споделя, че Македония няма да стартира договаряния, до момента в който не бъде изменена конституцията. Дали е по този начин или не, оставям на експертната аудитория да отговори. Защото съгласно този документ четем, че началото на договарянията ще бъде след смяната на Конституцията или по-точно, когато една дребна част от българския народ, 750 фамилии съгласно последното такова броене, ще бъде част от него, от преамбюла и нормативната част на македонската конституция “, сподели той Мицкоски на конференция.

Втората алтернатива е въпросът за историята. Беше упоменато, сподели той, че няма да приказваме за история, само че това не се споделя в член 14 от същия документ. „ Член 14 споделя тъкмо противоположното, а точно, че тези дни ще бъде подписан един документ, наименуван Протокол, в който ще се приказва за всичко, с изключение на за господство на закона, битка с корупцията и престъпността, по-добра стопанска система и опазване на здравето, по-конкурентоспособно обучение. Ще приказваме за Средновековието, за 18 и 19 век, чии са Гоце и Даме, чие е Илинденското въстание и така нататък Което значи, че съгласно член 14 и Протокола, който никой от македонската общност не е виждал и не е чел наличието му, ще приказваме за всичко, само че не и за бъдещето. Ще приказваме за проблеми от предишното, т.е. по какъв начин да асимилираме македонския език и да унищожим македонската еднаквост в 21 век “, сподели водачът на ВМРО-ДПМНЕ.

По думите на Мицкоски член 14 е обвързван с член 5 от Общите позиции на Европейски Съюз, където в допълнение към критериите от Копенхаген и критериите, избрани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране, като аршин се слагат двустранни въпроси – „ за първи път единствено за нашата, а не за която и да е друга страна-членка от 27-те в Европейски Съюз и даже за Албания “. „ Тук ясно се споделя, че са нужни годишни отчети и ограничения за дейно осъществяване на контрактуваното по чл.12 от Договора за добросъседство, а и обвързвано с Протокола, който никой жив в Македония не е виждал. Така че не е правилно, че няма да приказваме за история, ще приказваме за всичко, единствено няма да приказваме за по-добро качество на живот. Ще се фокусираме единствено върху историята “, сподели Мицкоски.

Третата алтернатива е уводното изказване - член 3, където, съгласно Мицкоски, ясно е посочено, че Преговорната рамка ще бъде преведена на македонски език, само че българската страна ще даде едностранчиво изказване по какъв начин вижда македонския език. „ Така че, че имаме чист македонски език, т.е., че имаме чист език, който ще бъде част от Преговорната рамка и от документите на Европейския съюз, е огромна неистина. В член 3 ясно се споделя, че ще имаме едностранно изказване от източната ни съседка, че македонският език евентуално е някакъв вид на българския език “, сподели Мицкоски на конференцията.

На срещата с Фон дер Лайен той сподели документа за стандартизация на международните езици от извършената през 1977 година конференция на Организация на обединените нации в Атина, в който, по думите му, ясно се показва разликата сред българския и македонския език с македонска кирилица. Мицкоски сподели и фотоси на разстреляни младежи във Ваташа, от вагоните на Българската национална железница, депортирали 7114 македонски евреи в лагера Треблинка, от Вера Циривири-Трена, както той сподели, " убити от тези админи за битка с фашистите през Втората международна война ". „ Някой желае да заличи това, че македонският народ постоянно е бил от вярната страна на историята и се е борил против тези, които са били от неверната страна на историята “, цитира водача на ВМРО-ДПМНЕ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР