На пресконференция днес Комисията за защита на потребителите оповести резултатите

...
На пресконференция днес Комисията за защита на потребителите оповести резултатите
Коментари Харесай

Българинът вече няма да бъде втора категория! Няма двоен стандарт при храните

На конференция през днешния ден Комисията за отбрана на потребителите оповести резултатите от осъществяването на плана „ Комплекс от ограничения за определяне на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България “, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020), по контракт № 811238/20.07.2018 година

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов пред NOVINI.BG разгласи, че е пристигнал края на двойния стандарт при храните. Той подсети, че има законодателство, което не разрешава една компания да създава артикули с друг стандарт за България и други членки на Европейския съюз.



Април 2019 година с 474 гласа „ за “, 163 - „ срещу “ и 14 „ въздържали се “ Европейският парламент забрани двойният стандарт при храните и го разгласи за нелоялна комерсиална процедура от страна на производителите към потребителите.

Днес КЗП показа отчет със относителен разбор от извършените по единна методология проби и проучвания на храни и питиета, закупени от страните Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и на аналозите им от комерсиалната мрежа в България.

Ето за какво се е появил двойният стандарт при храните

„ Първият най-съществен извод е, че по линия сигурност на храните и напитките няма никакво подозрение, че това което се продава на българския пазар, както и в останалата част на Европейския съюз, е безвредно според въведените стандарти. На второ място, също толкоз значимо по значение, виждаме, че понятието „ двоен стандарт “ внезапно придобива малко по-различна украска, в случай че въобще можем да приказваме за подобен. Най-малкото излиза наяве, че подобен няма по оста Изток-Запад “. Това разяснява ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

В рамките на изследването са изпитани 11 продукта. При два от тях (консерви с грах и царевица) се следи доста разграничение в индикаторите. Други 4 продукта (масло, шоколад, шоколадови бонбони, риба тон) имат минимални и несъществени за качеството разминавания. При 5 продукта (зехтин, спагети и три типа алкохол) не се откриват статистически доказуеми разлики.

Ръководителят на плана Константин Райков, който е и член на КЗП, акцентира, че при реализацията на плана и осъществяването на тестванията на мострите е прибавен теоретичен и професионален метод. Той уточни, че е била основана работна група от представители на КЗП и БАБХ, Министерство на стопанската система и научни институции. „ Успяхме да реализираме справедливи и действителни резултати от този разбор “, сподели на собствен ред Константин Арабаджиев – член на КЗП.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов изрази мнение, че би трябвало да се вкара формулировка в законодателството на понятието „ основна разлика “, да се изясни какво съставлява и да се сложат граници, в случай че би трябвало по продуктови групи. „ И когато такава е налице, това изрично да бъде прието за нелоялна комерсиална процедура и този, който го прави, да бъде глобен. Ако той желае – откакто му е известно, че има такива основни разлики в продуктите, които продава на другите пазари, да ги резервира, тъй като има някакви други причини – да вземем за пример, вкусови желания, което също е много субективна категория, той би трябвало да означи това върху опаковката, да записва друга комерсиална марка на продукта или да го показа като вариация, само че да е ясно за потребителите какъв тъкмо е продуктът “, сподели още Маргаритов.

Програмата на Радев и Новаков за двойния стандарт при храните действа изцяло

Допълнителна информация за извършеното проучване:

Проучването обгръща храни и питиета от шест продуктови групи артикули:

-макаронени произведения

-шоколадови произведения

-млечни артикули

-консерви

-зехтин

-спиртни питиета

* Избрани са идентични артикули от една и съща марка, които са публикувани в по-голямата част от пазара на Европейския съюз.

* Мострите за лабораторните проби са закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария и България. Избрани са страни с друга степен на икономическо развиване, прилежаща страна (териториална непосредственост на пазарите) и страни със сходно ръководство и конструкция.

* Пробите са взети от представители на КЗП и БАБХ.

* Тестването на мострите се извърши в упълномощени лаборатории по методология, създадена от Генерална дирекция „ Съвместен проучвателен център” на Европейската комисия в тясно съдействие с способените органи на страните-членки на Европейски Съюз, организации на консуматори и други заинтригувани страни от веригата за доставка на храни и съответните служби на Комисията. Оценката на сходство е в няколко стадия.

Изследвани индикатори:

-Мазнини, в това число наситени

-Протеини

-Въглехидрати, в това число захари

-Хлориди (сол)

-Влакнини (фибри)

-Калкулиране на енергийна стойност на храните

-Съдържание на етилов алкохол, метанол и висши алкохоли – единствено при спиртни питиета

-Санитарна микробиология – при млечни артикули

Основни предварителни систематизирания и заключения:

Изпитването открива следното:

От изпитаните 11 продукта:

При два (консервите с грах и царевица) се следи доста разграничение в показателите;

Други 4 продукта (масло, шоколад, шоколадови бонбони, риба тон) имат минимални и несъществени за качеството разминавания;

При 5 продукта (зехтин, спагети и три типа алкохол) не се откриват статистически доказуеми разлики.

Констатираните разминавания сред храните и напитките продавани в България и в страните от Западна Европа са минимални. Не може да се направи безапелационен извод дали те трансформират качеството на съответните търговски марки в позитивна или негативна тенденция. Обичайно тези разлики са вярно изписани на етикетите и не заблуждават потребителите.

Консумацията на включените в изследването храни и питиета не води до разнообразни здравни последици за хората в България спрямо страните от Западна Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР