На пресконфепенция днес в Благоевград бяха представени параметрите на проект

...
На пресконфепенция днес в Благоевград бяха представени параметрите на проект
Коментари Харесай

Борим наводненията заедно с гърците в граничните райони

На пресконфепенция през днешния ден в Благоевград бяха показани параметрите на план " Интегрирани дейности за взаимна съгласуваност и превъзмогване рисковете от наводнения в трансграничния регион ". Той ще се извършва от пет български и две гръцки организации, като водещ сътрудник е Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", оповестява Inews.

``
реклама

В рамките на плануваните действия присъединяване ще вземат Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " – Пловдив, Басейнова дирекция " Западнобеломорски регион " – Благоевград, Национален институт по метеорология и хидрология, Областна администрация Благоевград, Специален секретариат за водите, Министерство на околната среда и енергетиката – РГърция и Децентрализирана администрация на Македония-Тракия. Проектът ще обзет областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково в България и Солун, Серес, Драма, Кавала, Ксанти, Родопи и Еврос в Гърция.

По време на срещата бе конкретизирано, че плановата концепцията е създадена за разрешаване на общи проблеми в трансграничния район, посредством активизиране на напъните, познанията и потенциала на институциите от двете страни на границата. Българските и гръцките специалисти регистрираха, че този регион е мощно уязвим от промените на климата и отрицателните последствия от това, като доста е повишен рискът от наводнения. Основен акцент по плана е подложен върху трансграничните реки – Струма, Места, Арда и Марица. Според направените досега разбори евентуално засегнатото при огромно наводнени население в трансграничната зона е 175 000 души.

Проектът, чиято стойност е 4 482 557, 86 евро, планува да бъдат създадени тактики за предварителна защита и реакция при наводнения, ограничения за пилотно тестване на тактиките, както и правене на пътни карти, съдържащи отговорностите, взаимоотношенията и методът на връзка сред виновните институции. Предвидена е доставка на съоръжение за образование и дейности при наводнения – два командно-щабни автомобила с висока проходимост, четири високо-проходим автомобил, вид " Ратрак ", профилирано съоръжение и въжени избавителни системи, надуваеми насипи и транспортни средства. Ще бъде закупен софтуерън артикул за реализиране на симулация на дейности по предварителна защита, подготвеност, реакция и възобновяване при положение на наводнения. Седемте партньорски организации ще разработят принадлежности за събиране на първична информация, разбори и оценки, нужни за мониторинг на климатичните данни и основаване на съответните цифрови модели. Предвидено е и създаване на система за ранно предизвестие.  

В рамките на идващите три години ще бъде построен и оборудван взаимен център за образование на територията на област Благоевград, както и подготвителен полигон за подготовка и дейности при наводнения, който ще бъде разположен в подобаващ сектор по поречието на река Струма. На полигона ще се сътвори опция за образование в конюнктура, близка до действителната, като се симулират разнообразни изкуствени трудности, потопени обекти, залети от вода територии и други.

Предвидените действия по плана се чака да приключат през 2022 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР