На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни

...
На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни
Коментари Харесай

Радев: На Преображение тракиецът въстана, за да изпълни дълга си пред своя род

" На Преображение през 1903 година тракиецът въстана, с цел да извърши своя дълг като човек и българин пред своя жанр и към себе си " - това сподели президентът Румен Радев по време на Националния възпоменателен събор във връзка 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова равнища, съобщи " Фокус ".

" Така години след тези паметни събития Михаил Герджиков разказа една от най-трагичните, само че и славни страници от нашата история. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една обезверена, само че почтена борба за правдивост. Едно национално въстание, един героизъм, за който с подготвеност и даже с наяве наслаждение бедният селяндур от странджанските и родопските усои и полският служащ от одринските степи заделяха от оскъдния собствен и на децата си залък, с цел да си набират оръжие ", означи президентът, под чийто патронаж се организира съборът.

Той напомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от Одринския революционен окръг вземат решение да застанат един до друг със своите братя от Македония и да принесат и своя дан към олтара на революцията.

" От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българи водят епична борба за независимост, избирайки достойната гибел пред скотския живот. Въстанието е потопено в кръв - в Тракия избитите са хиляди, а селата - опожарени . Безкраен човешки кортеж поема по своя поход към земята на спасението, към свободна България. Неговата орис обаче остава неразбрана. Това е несретничеството на тракиеца - такова бе то през 1903 година и през 1916 година. И свои, и непознати търгуват за негова сметка, до момента в който той с цената на живота си пази общонационална идея, ще напише по-късно Михаил Герджиков ", сподели още президентът.

" И в случай че никой през годините не извърши дълга си пред тракийци, то дано през днешния ден, от това свято място, да заявим изрично, че е въпрос на отговорност на всеки български общественик да бъде паралелно до наследниците на потърпевшите. Нека да е ясно, че не търсим възмездие, само че няма да забравим и пепелищата, които погълнаха освен домове и имане, само че и хиляди човешки ориси. Нека не се крием зад дълбока политика на здравомислие, тъй като е въпрос на национално достолепие да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да създадем по този начин, че да не бъдат забравени справедливите претенции и да бъдат отлагани за някой идващ ден. Това е единственият европейски метод да реализираме завета на Георги Кондолов . Поклон пред паметта на героите и хилядите почтени жертви. Да живее България! ", добави президентът.

Преди словото на му заупокойна молитва в памет на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание отслужи Сливенският митрополит Йоаникий.

Хиляди българи се събраха в местността Петрова равнища и тази година. Освен военнослужещите от Въоръжените, Военноморските сили и Националната гвардейска част, да отдадат респект на героите пристигнаха и стотици тракийски наследници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР