На предстоящия 28 ноември ще се проведе Консистория за 13

...
На предстоящия 28 ноември ще се проведе Консистория за 13
Коментари Харесай

Папата номинира 13 нови кардинали

На идния 28 ноември ще се организира Консистория за 13 нови кардинали, деветима от които са на възраст под 80 години и затова с право да вземат участие в идващ конклав. Това заяви папа Франциск след неделната молитва Ангел Господен на вярващите, събрали се на площад Свети Петър в Рим и на всички, свързани посредством мрежата.

Двама от новите кардинали са от Римската Курия: те са Секретарят на Синода за епископите, малтиецът Марио Грех и италианецът Марчело Семераро, някогашен свещеник на Албано и сегашен префект на Конгрегацията за идеите на светците. Наред с тях са и шестима пастори на Църквата по света: архиепископът на Кигали в Руанда, Антоан Камбанда; архиепископът на Вашингтон в Съединени американски щати, Уилтън Грегъри; архиепископът на Капис, Филипините, Хосе Фуерте Адвинкула; архиепископът на Сантяго де Чиле, Селестино Аос Брако; апостолическият викарий на Бруней, Корнелиус Сим; архиепископът на италианския град Сиена, Аугусто Паоло Лойодиче. Папата номинира и настоящия кустод на Светия манастир в Асизи, отец Мауро Гамбети, съобщи Vaticannews.va.

Към деветимата бъдещи кардинали на възраст под 80 години, Светият Отец прибави други четирима, които са над 80 години. Те са: Фелипе Арисменди Ескивел, почетен архиепископ на Сан Кристобал де Лас Касас (Мексико); апостолическият нунций Силвано Томази, някогашен непрекъснат наблюдаващ на Обединените Нации в Женева, който сътрудничи с Дикастерията за изцяло човешко развитие; отец Раниеро Канталамеса, просветител в Папския дом и енорийският духовник на светилище „ Дивино аморе “, дон Енрико Ферочи.

Кардиналите са облечени в пурпурно алено, цвят, показващ готовността за жертва " usque ad sanguinis effusionem ", до проливането на кръв, в служение на Петровия правоприемник и даже и да живеят в най-отдалечените места на света, те стават титуляри на енория във Вечния град, тъй като принадлежат на Църквата, чийто свещеник е Папата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР