На предстоящата на 19-ти януари в Берлин конференция за Либия

На предстоящата на 19-ти януари в Берлин конференция за Либия ...

Умиротворителна конференция в Берлин за Либия.

На предстоящата на 19-ти януари в Берлин конференция за Либия ще бъде разгледан и, евентуално, приет документ, разработен в рамките на берлинския процес, заяви федералният министър на външните работи Хайко Мас, цитиран от DPA. Този документ ще позволи да се гарантира прекратяването на огъня и да започне политическия процес под егидата на ООН.
„Искаме на тази конференция отново да обсъдим (документа – бел.ред.) с всички участници и, ако успеем, да го приемем”, каза министърът.
Той не уточнява, за какъв вид документ става въпрос и какво е неговото съдържание, но твърди, че с негова помощ „ще бъдат създадени такива условия, че двете страни в гражданската война няма да бъдат в състояние да продължат въоръжения конфликт в средносрочен и дългосрочен период”. Вместо това ще започне политически процес под егидата на ООН.
Като цяло, министърът е настроен оптимистично по повод предстоящата конференция.
Берлинската конференция ще се проведе след преговорите в Москва между двете враждуващи страни в Либия, в които участваха представители на Русия и на Турция. Те завършиха без споразумение.

Източник: actualno.com