На празника на Рождество Христово винаги насочваме внимание повече, отколкото

...
На празника на Рождество Христово винаги насочваме внимание повече, отколкото
Коментари Харесай

Митрополит Серафим: Не сме сами, всички сме чада на един небесен отец

На празника на Рождество Христово постоянно насочваме внимание повече, в сравнение с през другата част от годината, едни към други, това е доста добре, тъй като към това ни приканва и Христос, който смири себе си, бидейки Бог, да стане човек, и то да се роди в такива условия, които са израз на най-крайното примирение и състрадание към нас, индивидите. Това сподели за Българска телеграфна агенция на днешния празник Рождество Христово Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

" Затова и нашето смирено внимание едни към други, желанието и устрема за взаимопомощ, за поддръжка на тези, които имат потребност от поддръжка, е тъкмо подражателство на Божието деяние по отношение на нас, индивидите, и израз на нашия блян да живеем и да вървим в този път на любовта посред ни, през която обич в действителност минава наложително и любовта ни към Бога ", уточни митрополитът.

В днешния ден на Рождество Христово, изключително в тази година, когато войните, враждебността се умножиха, откровено насочвам молитва тези неща да бъдат прекъснати, преодолени и да не забравяме, че нашият мир е Христос, добави владиката.

Без Него мъчно ще намерим метод да живеем в мир между тях. Нека Неговото раждане бъде и тази година приближаване на Христос до всеки един от нас, с цел да може допълнително сърца той да бъде позволен, да обитава там, да доминира в нашите сърца, с цел да може Неговият мир да спомага за нашето успокояване, уточни митрополит Серафим. 

Христовият мир ни е нужен по всяко едно време и не би трябвало да се сещаме за това единствено в дните на Рождество. Разбира се, тези, които са приели раждането на Богомладенеца, живеят с вярата в явилия се в света Божий единороден наследник. Тези хора би трябвало постоянно да следват Неговия мир и да се стремят този мир да участва в живота им, сподели още митрополит Серафим, само че добави, че има и такива хора, които не имат вяра в Христос, а и му се опълчват. 

„ При съществуването на такива противоположни възгледи в нашия свят се получават и тези борба до такава острота, че да лишаваме живота си едни други. Но, несъмнено, Господ приканва всеки един човек, по някакъв метод Той се приближава и се допира до всеки един човек. Въпросът е ние, които имаме вяра и се стремим да изпълним тази религия в живота си и да умножаваме Христовия мир в себе си и в света, да живеем по този начин, че нашето удостоверение за вярата в родилия се Христос, нашият живот да бъде подобен, че да убеди и тези, които не са повярвали, да могат и те да последват този път “, сподели владиката. 

По думите на митрополит Серафим всеки един човек в даден миг от своя живот осъзнава, че не със земните години свършва човешкото битие, а безконечният живот е същински единствено в случай че бъде при Бога. Човек, в случай че проумява тези духовни истини в нашето битие, ще се бори, ще се стреми да не допусне до себе си разлъката от Бога, а да придобие Христос. 

През този месец Неврокопският митрополит Серафим гостува в дома за възрастни хора „ Света Петка “ в Благоевград в границите на самодейност на Неврокопска митрополия, наречена „ Подари време “. На въпрос на Българска телеграфна агенция времето ли е измежду най-ценните дарове и по какъв начин в забързаното съвремие да намираме време за Бог и за ближните, митрополит Серафим отговори, че времето е едно от най-скъпите неща в света и запас, който Бог ни е поверил. То изтича, без значение от това дали ние го използваме или не и не можем да създадем нищо, с цел да го задържим, добави владиката. 

„ В динамичността, която сами способстваме да бъде толкоз огромна в нашето всекидневие, виждаме, че в действителност време не доближава, даже за самите себе си, да се погрижим за душите си, да помислим за вечността, да можем да поддържаме връзка с Бога най-малко мъничко време в живота си. Ако това не съумяваме да вършим, колкото по-трудно ще е да отделим пък време за другите хора. За да можем да отделяме от своето време за другия, би трябвало да съумяваме да превъзмогваме егоизма си, себелюбието си, тази необщителност в себе си и в живот в услуга на себе си или на най-близкото обграждане – деца, родители, семейство “, сподели още Неврокопският митрополит. 

По думите на владиката всеки един би трябвало да може да намира време и за други хора, които имат потребност от помощ, подпомагане, от поддръжка, даже единствено от привет и да намираме време да участваме в публични начинания, ориентирани към това всеки да бъде почетен с внимание и грижа. 

„ Да се стараем да превъзмогваме егоизма, който всеки един от нас носи в себе си в една или друга степен, да живеем с възприятието, че в света не сме сами, а има и други хора и всички дружно сме рожби на един небесен отец и той чака като наш отец от нас, неговите рожби, да живеем в мир и с внимание и грижа между тях “, моли митрополит Серафим. 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР