На правителството и на МВнР трябва да се даде по-широка

...
На правителството и на МВнР трябва да се даде по-широка
Коментари Харесай

Външният министър поиска по-широка рамка за маневри при преговорите със Скопие

На държавното управление и на Министерство на външните работи би трябвало да се даде по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния развой с Република Северна Македония. Това стана известно от думите на министъра на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев на брифинг в министерството.

Настоящата рамка не е продуктивна от позиция на алените линии, които са заложени в нея, уточни министърът.

" Ние се нуждаем от такава рамка, която да докара до сполучлив край преговорния развой и която да е в полза на двете страни. Това е зрелостта, която би трябвало да покажем и пред нашите европейски сътрудници ", сподели Стоев.

По думите му алените линии не са парадигма, която не може да се трансформира, въпросът е дали се пазят по заслужен и необорим метод или са сложени с политически дивиденти. " Политическите сили в Народното събрание би трябвало да седнат и да видят по какъв метод да бъде избрана такава преговорна рамка на българската изпълнителна власт, която да разреши реализиране на резултат, който да е в полза на двете страни ", сподели министърът.

Стоев акцентира, че от първия ден на поста тематика номер едно е възобновяване на разговора с Република Северна Македония и слагането му в градивна рамка, самодеен разговор от българска страна и реализиране на такива договорености, които да послужат и да бъдат признати от идващото държавно управление като съществена линия за продължение на напъните за започване на развой на договаряния за участие на съседката ни в Европейски Съюз.

Република Северна Македония е суверенна страна с всичките й права и отговорности за съюза, в който желае да влезе, акцентира Стоев. По думите му без значение от появилите се страсти, формалната позиция на министерството е, че страстите пречат на прагматичната политика.

" Най-прекият път е постигането на двустранно съглашение по отношение на използването на към този момент подписаните контракти сред българската и македонската страна ", обеляза министърът.

" Ако успеем по двустранна линия да реализираме този резултат, който и двете страни желаят, ние бихме потвърдили, че двете страни могат да вземат решение чувствителни проблеми в връзките си, без с това да занимават останалите държави-членки на Европейски Съюз ", съобщи той.

По думите му България е най-заинтересована от присъединението на Република Северна Македония в Европейски Съюз колкото се може по-скоро.

От външно министерство са изпратили вербална нота до сътрудниците си от Северна Македония с покана за нова среща за продължение на експертните диалози по преговорната рамка и двустранните чувствителни въпроси. Подходът на българската страна е самодеен, положителен, целеустремен и в посока на търсене на вероятни работещи формули, уточни министърът.

Търсим благоприятни условия за това българите в Северна Македония да бъдат сложени наедно с останалите изброени нации в Конституцията на страната, означи Светлан Стоев. " В Конституцията на Република Северна Македония след 2001 година българите като националност, която обитава териториите на актуалната страна, не попадат като такива. Има сърби, албанци, роми, турци, бошняци, само че няма българи ", уточни Стоев.

По думите му слагането на българите наедно с останалите би решило редица въпроси от екзистенциален темперамент.

Езикът на омразата в никакъв случай не е бил свалян от дневния ред , както и въпросът за правата на индивида, сподели министърът. Тези тематики ги дискутираме освен с македонската страна, само че и с европейските сътрудници и им обръщаме внимание, че този език не е бъдещето на нашите връзки. Няма да позволим този език на омразата да е действителност в нашите връзки, уточни Стоев.

В отговор на въпрос външният министър уточни, че не е належащо определянето на специфичен посланик от българска страна за договарянията, тъй като имаме ексклузивен и пълномощен дипломат в Скопие. От година и половина обаче Република Северна Македония няма подобен дипломат в София. Нормалната дипломатическа процедура допуска, когато има двустранен интерес, акредитацията на подобен човек, уточни той. " Този въпрос е подложен от българска страна. Защо не се излъчва, попитайте съответните водачи ", разяснява Стоев.

Пътят за реализиране на съглашение е лек и директен, в случай че се махнат всички политически нюанси, означи министърът. Това, което е належащо, с цел да тръгне Северна Македония по този път, е политическо водачество и осъзнаване на отговорността, която носят техните политици, сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР