На пръв поглед всички компоненти за едно успешно финализиране на

...
На пръв поглед всички компоненти за едно успешно финализиране на
Коментари Харесай

Трайчо Трайков за сделката за ЧЕЗ: Има всички компоненти да бъде финализирана

На пръв взор всички съставни елементи за едно сполучливо завършване на договорката са налице. Това разяснява някогашният енергиен министър Трайчо Трайков във „ Важното, казано на глас “ по bTV Радио.

Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите самостоятелни бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „ Еврохолд България”, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България.

Управляващите към този момент заеха позиция – страната няма роля в договорката за ЧЕЗ. При първия опит за продажба на компанията беше определена пазарджишката „ Инерком” на Гинка Върбакова. Заради подозрения към договорката Теменужка Петкова подаде оставка, която не беше призната.

Трайков означи като позитивна страна на новия покупател финансовият запас, с който разполага. Отпадат неуместните въпроси от предишния път щом не може да се потвърди транспарантно от кое място ще дойдат парите, какво стои откъм гърба, разяснява някогашният енергиен министър.

Друг плюс е, че Еврохолд са били близо 15 години пред вложителите у нас и има капиталова просвета. Големият минус явно е, че до момента цялата конструкция няма съвсем никакъв допир със сферата, уточни той и добави, че това ще се гледа под лупа.

По думите на Трайков този път страната се държи по-адекватно за сметка на държанието на ръководещите в тази ситуация с „ Инерком” и Гинка Вълбакова. Правителството не може да се намеси директно, само че посредством своите регулатори може да управлява, стана ясно от коментара на някогашния енергиен министър.

Той отхвърли да разяснява позицията на Движение за права и свободи, че договорката се случва в „ тежка корупционна тишина “, нито слуховете, че зад „ Еврохолд” стои Цветан Цветанов. Дефектите при договорката с „ Инерком” бяха напълно явно, добави някогашният енергиен министър.

Във „ Важното, казано на глас “ Трайков заяви, че има акции в „ Еврохолд”, които е закупил за няколко хиляди лв. преди повече от 10 години. Той обаче не е издирван за съвет при решението да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България.

Според него АЕЦ Белене е неосъществим план, в случай че държавното управление не отстъпи от първичните си условия. Или вложител няма да има, или държавното управление ще одобри да даде гаранции на вложителя, което ще бъде скандално, добави Трайков.

От 1 юли цената на тока скача с съвсем 4%. От КЕВР предизвестиха, че в случай че се изпълнят настояванията на сдруженията, токът би трябвало да нарастне с 60%. Бившият енергиен министър обаче не чака да се стигне до ново повишаване скоро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР