На пръв поглед Украйна не прилича много на държава, чиято

...
На пръв поглед Украйна не прилича много на държава, чиято
Коментари Харесай

Украинската гривна е неочакваният шампион в битката срещу долара

На пръв взор Украйна не наподобява доста на страна, чиято валута превъзхожда останалите по света. Международен избавителен проект стои замразен повече от година, министърът на финансите бе уволнен предходната седмица, а войната, подкрепена от Кремъл, към момента е в ход в източните й области.

Но съвсем доникъде на 2018 година украинската гривна е най-добре представящата се валута по отношение на $, макар че другите разрастващи се страни съществено отстъпват против зелените пари.

Гривата се увеличи с 7.7% по отношение на $ тази година и доближи до първото място измежду валутите на разрастващите се страни, изпреварвайки грузинското лари и колумбийското песо.

Според Олег Чурий, заместник-управител на Украинската централна банка, който дава отговор за валутната политика, ключът е да се избегне разчитането на кратковременен капитал за финансиране на недостига по настоящата сметка.

" Това е много рисково, тъй като в случай че имате негативно въодушевление, вложителите просто напущат пазара и това оказва голям напън върху паричната политика и валутния курс. Но обстановката с Украйна не е такава ", споделя Чурий в изявление за Bloomberg.

Въпреки че е оповестена за един от петте най-уязвими нововъзникващи пазари, някогашната руска република към този момент се опълчва на скептиците, до момента в който цените на активите тук-там като Турция и Аржентина падат.

Страната има своите проблеми: валутните запаси са относително дребни, корупцията остава огромна, а държавният дълг е висок. Но макар забавянето, избавителната стратегия на Международния валутен фонд за 17.5 милиарда $ оказа помощ за запазването под надзор на държавните финанси.

Украйна притегли към 550 млн. $ " парещ капитал " от предходната есен до в този момент, 200 млн. $ от които се изтеглиха, когато други разрастващи се страни попаднаха в хватката на пазарни конфликти.

" Това е напълно друга история спрямо други нововъзникващи пазари ", съобщи Чурий.

Валутен надзор

Капиталовите ограничавания, които значително датират от следствията от последната гражданска война през Украйна през 2014 година, са частично виновни за понижения приток на спекулативни парични средства.

Министерството на финансите беседва с световните депозитари, с цел да облекчи бариерите пред пазарите на локалния дълг и да разшири финансовата си база.

По този метод " ще направи нещата по-нестабилни, без подозрение ", сподели Чури. " Но ние несъмнено се нуждаем от задгранични вложители ".

За разлика от дефицитите по настоящи сметки, следени другаде, Украйна разгласява остатък през април. Основната рента на централната банка е 17%, вдигната поради инфлационните проблеми, преди да стартира турбулентността на разрастващите се пазари.

Превдив инфлацията, която към момента е към 2 пъти по-висока от задачата на банката, няма късмет тази рента да бъде понижена скоро.

" Не мислим, че ще можем да облекчим паричната политика, до момента в който не забележим мощна наклонност към понижаване на инфлацията. Строгата парична политика ще ни разреши да върнем инфлацията назад към задачата в средата на идната година, само че не по-рано ", съобщи Чурий. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР