На пръв поглед трудно би могло да се намери връзката

...
На пръв поглед трудно би могло да се намери връзката
Коментари Харесай

Жилища лекуват болни от Алцхаймер

На пръв взор мъчно би могло да се откри връзката сред жилище с интериор отпреди 1989 година и заболяването при възрастните Алцхаймер. Дом за възрастни хора в немския град Дрезден намира такава. Помещенията в старческия дом са копие на милионите дребни жилища, в които са живели източногерманците. Особеното е, че всичко е изпипано и до най-малкия подробност. Дори пластмасовите солнички, които са били по този начин известни преди години, могат да бъдат видени в пространствата за хранене. Стаите ухаят на перилните препарати, които от дълго време към този момент не могат да бъдат открити в магазинната мрежа.



Различни надписи върху помощни уреди за възрастни хора припомнят за социалистическия интервал.

Стаите са обзаведени с тапетите известни за това време, плочките в баните също. Грамофонът с плочите е наложителна част от интериора.

Какво е общото с заболяването на Алцхаймер? Обстановката безусловно връща възрастните хора, страдащи от тази болест, в техните млади години или години на деен живот. Това подтиква мозъка им и съживява спомените от предишното.

„ Чрез пространствата подсещаме на хората избран метод, по който са се чувствали в даден интервал от живота си. С редица от предметите те вършат позитивна асоциация. Много от тези хора считат, че най-хубавите им години са останали в миналото”, споделя Гюнтер Волфрам шеф на дома в Дрезден.



Резултатите идват бързо. Мудността при възрастните хора изчезва. Те стават по-активни като сами мажат филиите си за самун, хранят се и вървят до тоалетната. Някои лежащо заболели даже са станали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР