На пръв поглед плаченето изглежда като странна физическа реакция на

...
На пръв поглед плаченето изглежда като странна физическа реакция на
Коментари Харесай

Науката обяснява: Защо плачем?

На пръв взор плаченето наподобява като странна физическа реакция на тялото ни – без значение дали е провокирана от разлъка с обичания човек, в резултат на печален филм или от наслада.

Каква е повода за това от биологична позиция, пита ASAP Science?

Първо, не плачем само и единствено, когато сме прочувствени. Ако ни влезе нещо в окото, то се насълзява и изхвърля нездравословната парченце. Друг път то се насълзява, действайки като самобитен лубрикант.

Как стоят нещата с „ прочувствените “ сълзи? Това е реакция, присъща само и единствено за хората. Има няколко теории, една от които е много сходна с тази за какво в действителност се изчервяваме. В множеството случаи прочувствените сълзи извършват ролята на сигнал за останалите хора – те им демонстрират, че вие сте тъжни. Не е елементарно да изфабрикуваме сходна реакция. Сълзите замъгляват зрението ни, като по този метод ни вършат беззащитни и уязвими. Хората към нас получават сигнал, че ние имаме потребност от тях, би трябвало да бъдем успокоени и така нататък От еволюционна позиция всичко това предизвиква връзката с хората, близки до вас и даже шансът ви за оцеляване.

Според други теории посредством сълзите тялото ни се освобождава от напрежението. В интерес на истината съставът на сълзите в резултат на някакъв инстикт и тези, провокирани от прочувствена реакция, е друг. Първите са богати на H2O, до момента в който вторите съдържат протеини, които се свързват с високи равнища на стрес. Изследванията по този въпрос обаче са малко и към момента не са достигнали до безапелационни изводи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР