На пръв поглед, Безос се пречупи. След всички оплаквания от

...
На пръв поглед, Безос се пречупи. След всички оплаквания от
Коментари Харесай

Amazon се огъна и увеличи заплатите на персонала

На пръв взор, Безос се пречупи. След всички недоволства от ужасната работа в Amazon и след излизането на нов законопроект в Конгреса, изработен особено за Безос, преди седмица ръководителят на Amazon съобщи, че покачва минималното възнаграждение на целия личен състав в Съединени американски щати и Англия. Според някои финансисти, по този метод Amazon годишно ще получава няколко милиарда $ по-малко. Но не трябва да подценяваме Безос, тъй като той доста добре обмисля всички ходове.

Според статистиките на SEC, междинната годишна заплата за Amazon е $28 446 или $13,68 на час. За съпоставяне, междинната заплата за Съединени американски щати е към $40 000. А Безос получава толкоз на всеки 10 секунди.

В редица американски градове заплатата на Amazon не е задоволителна даже за на ниска цена жилище чартърен. Хиляди служащи на Amazon са съвсем бездомни, а десетки хиляди получават от страната помощи във тип на Медикейд и купони за храна. Американското общество и Сенатът от дълго време търсят метод да принудят компанията по-добре да се грижи за своя личен състав. Още повече, като се вземат поради финансовите индикатори на Amazon – предходната година компанията стана втората в света след Apple с пазарна капитализация над $1 трилион.

Amazon се аргументира с това, че заплатите при офлайн ритейлърите са още по-ниски, че за една година компанията е разкрила 130 000 нови работни места и че нейните служащи получават с 30% повече от междинното в тази ниша на пазара. Но откакто управляващите заплашиха Amazon, че ще ще би трябвало да заплати дадените държавни помощи, Безос наподобява се съобщи.

От 1 ноември Amazon за първи път в своята история едновременно ще увеличи заплатите на целия си личен състав. Компанията стартира да заплаща най-малко по $15 на час на своите непрекъснати чиновници и даже и на 100-те хиляди краткотрайно наети, които са нужни по празниците. По този метод, междинната заплата при 40-часова работна седмица става $31 200 годишно. Не са $40 хиляди, само че към този момент са много повече от прага на бедността, който в Съединени американски щати за едно семейство е $25 000 годишно.

Въпреки, че никой не го е желал, 37 000 английски чиновници на Amazon ще стартират да получават по £10.50 (около $13.60) на час.

Преди месец сенаторът Бърни Сандърс показа пред Конгреса законопроект, съгласно който огромните работодатели в страната би трябвало да връщат на страната цялата сума, дадена във тип на помощи – Медикейд, жилище, купони за храна и така нататък Според икономистите, това ще икономиса на данъкоплатците най-малко $150 милиарда годишно. Интересно е, че законопроектът се именуван Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies или кратко Stop BEZOS.

По мотив нарастването на заплатите в Amazon, Сандърс похвали Безос и сподели, че това решение ще се отрази на целия корпоративен свят. От своя страна Безос благодари на сенатора в Twitter.

След тази вест, акциите на Amazon паднаха с 2%, само че това съвсем не се почуства, тъй като техният растеж от началото на годината е 71%. А това усили финансовото положение на Безос с $83 милиарда, тъй като има 16% от акциите на Amazon, без да се взимат поради неговите други планове.

Всъщност, сходна е обстановката и при другите ритейлъри, изключително при офлайн магазините. В началото на тази година Walmart стартира да заплаща най-малко $11 на своя личен състав и даде обещание $15 към началото на 2020 година.

Под натиска на обществеността се съобщи даже и Disney, като преди месец усили възнагражденията на своя личен състав до $15 на час.

Сега идва реда на Walmart. Най-големият офлайн ритейлър в света с 1,5 милиона личен състав заплаща по два $ по-малко от Amazon. Но вниманието се концентрира точно върху Amazon, тъй като печели доста и растежът на облагата е огромен. Все отново, когато някой желае да догони Карнеги и Рокфелер, желае да покори $200 милиарда, а неговите служащи не могат да си разрешат покрив над главата, това няма по какъв начин да не направи усещане.
Какво в действителност направи Безос


Интересно е, че „капитулацията“ на Безос ще окаже позитивно въздействие на Amazon. Финансистите са на мнение, че повишението на заплатите в Amazon е направено доста грамотно. Това става тъкмо при започване на ноември, когато стартират огромните продажби. Миналата година по време на Черния петък Amazon осъществя продажби на артикули за $2,6 милиарда. Половината онлайн покупки на Съединени американски щати бяха осъществени точно в този интернет магазин. Ако да вземем за пример, Amazon не успее да наеме спомагателни 100 000 души преди сезона на продажбите, ще изгуби облагата от най-хубавите дни в годината. Но увеличената заплата отстранява вероятните затруднения от сходен жанр.

След премахването на вероятните опасности и като се има поради растежа на стопанската система на Съединени американски щати, облагата на Amazon след Деня на благодарността, Черния петък и Коледа сигурно ще нарасне спрямо предходната година. Всички разноски от нарасналата заплата ще бъдат възвърнати през идващите два месеца.

Според специалистите на Loop Capital Markets, разноските на интернет магазина от повишението на заплатите ще са в границите на $2-$3 милиарда, което за Безос не е доста. А също така Amazon стартира всеобщо да употребява роботи в своите хранилища и това ще понижи разноските за заплати през идващите години.
Хитрият проект
Всъщност Безос няма да загуби тези 2-3 милиарда. Оказа се, че компанията безшумно е орязала всички награди, бонуси и спомагателни хонорари. И в този момент чиновниците се тревожат, че техният приход даже ще се намали.



Ситуацията е напълно ясна. Досега Amazon даваше разнообразни поощрения във тип на акции на компанията. Всеки служащ при постъпване на работа в склада получава по две акции на Amazon (днес всяка от тях коства $1950), само че може да се разпорежда с тях след две години работа в компанията. Плюс това, има опция да получи още една акция с всяка последваща година. След повишаването на акциите, това изискване от трудовия контракт стартира да става все по-неизгодно за Amazon. И в този момент, много комфортно, след повишението на заплатите, тази точка отпадна „поради безполезност“.

Махнати са и наградите за преизпълнение на проекта. Досега това бе един отличен метод за приемането на към 300 $ в допълнение. Особено през ноември и декември, когато
бонусите за продуктивност се удвояват.

Amazon сподели пред CNBC, че спомагателните тласъци са отстранени по избор на служащите и в този момент техните приходи стават непосредствени и предсказуеми.

Политиците и публицистите към този момент похвалиха Безос и в този момент не е комфортно да се отхвърлят от думите си. По този метод милиардерът с един патрон умъртви два заека и завоюва от тази обстановка. В наши дни не е елементарно да станеш новия Рокфелер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР