На практика в момента туризмът в момента не функционира. Не

...
На практика в момента туризмът в момента не функционира. Не
Коментари Харесай

Ангелкова зове хората да не си искат парите от туроператорите

„ На процедура сега туризмът сега не действа. Не единствено в България, в целия свят. Той е спрял. Няма самолетна компания, която да прави полети в цялостен размер. Няма по какъв начин в тази обстановка туризмът да действа, тъй като най-важното е здравето. Това е цел №1 - да се овладее пандемията от ковид “.

Това заяви пред " Нова " тв министърът на туризма Николина Ангелкова.  По думите й, в случай че тази обстановка продължи повече от 2-3 месеца, сигурно ще има банкрути на туроператори.

„ В момента е доста мъчно да се създадат съответни разбори. Единствено сега работят хотелите, само че в много ограничен потенциал, при прецизно съблюдаване на санитарно-хигиенните условия “, сподели още Ангелкова.

Според нея за помощ на туроператорите сега еврокомисията предлага " ваучери до 25 000 евро вид " грант ", с което да подкрепят дребните и междинни предприятия в бранша ".

" Трябва да се уточнят и съответните условия, тъй като ресурсът не е безграничен - добави Ангелкова. - Отделно за бранша (на туризма) важат и всички тези ограничения, които бяха оповестени от премиера и доразвити от вицепремиера Дончев и господин Мавродиев, като началник на българската банка за развиване - всички тези предприятия ще имат достъп през комерсиалните банки до опциите за кредитиране при облекчени условия ".

Ангелкова разяснява и замисъла на туроператорите да не връщат пари за към този момент предплатени услуги, а да издават на клиентите си ваучери за прилагане на туристическия пакет в границите на 24 месеца. Този план обаче има и доста съперници.

" Няма по какъв начин всички страни да са задоволени на 100%, тъй като има огромна липса на ликвидност. Това, което имаме намерение е, до 13 май - т.е. до един месец след изтичане на изключителното състояние, туроператорите да не възвръщат сумите към потребителите, тъй като този период от 14 дни (за връщане на пари при неизвършена услуга) стопира да тече в границите на изключителното състояние. Препоръчваме най-горещо и разчитаме на разбирането на потребителите е да одобряват опцията за ваучер за период от 24 месеца, тъй че, когато обстановката премине, пътуването да бъде осъществено. В противоположен случай би трябвало всички туристически организации да възстановят всички средства до 13 май. Те няма да имат ликвидност и ще изпаднат в състояние на неплатежоспособност . И тогава отново потребителите ще би трябвало да чакат възобновяване на своите искания през съда. Така че преценката е доста тежка в тази обстановка ".

Министър Ангелкова направи и прогноза за идния летен сезон. Тя акцентира на това, че за интервала от декември до февруари " имаме над 1 338 000 задгранични туристи, или 9,5% растеж ". И добави:

" На процедура 2020 година се обрисуваше да бъде една от най-хубавите за българския туризъм, само че за жалост това остава в статистиката, тъй като никой нямаше по какъв начин да планува тази пандемия. Това, което сега предвиждаме във връзка с летиня туристически сезон като един реалистично-оптимистичен сюжет - в случай че стартираме юли-август, което ние сега планираме на първо четене, бихме могли да имаме един късен летен сезон и създаваме спешна рекламна тактика, ориентирана главно към вътрешиния ни туризъм и към прилежащите пазари. Защото доста зависи по кое време самолетните компании ще стартират да възвръщат своите полети, от кои дестинации... ".

Що се отнася до това дали при съществуване на подобен късен летен сезон се планува да има облекчения за " вътрешните туристи ", като безвъзмездни чадъри, промоции или по-ниски цени, Ангелкова не се обвърза с пряк отговор, а съобщи:

" Това, което зависи от нас, несъмнено обсъждаме непрестанно всичко - на масата са всевъзможни благоприятни условия. На първо място обсъждаме опцията за туристически ваучери във връзка с българите, които желаят да почиват по нашето Черноморие, в това число и опциите за безвъзмездни чадъри и шезлонги. В момента, както се споделя, вършим сметката, с цел да забележим по какъв начин ще се отрази това на бюджета. Защото сигурно това ще изисква избрани отстъпки в една или друга посока, тъй че създаваме разнообразни благоприятни условия, които да насочат интереса на българите към българското Черноморие и това да подкрепи ненапълно да осъществяваме един късен летен сезон, в случай че въобще го има, несъмнено ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР