На практика няма промяна при матурата след 7 клас, отбеляз

...
На практика няма промяна при матурата след 7 клас, отбеляз
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Разликата в матурата след 7-и клас е само, че оценката ще е една

На процедура няма смяна при матурата след 7 клас, отбеляз министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV. Изпитът ще бъде в две елементи, а не с два модула. Ако някой възпитаник реши, може да не взе участие във втората част, посочи той.

„ Разликата е, че оценката ще бъде една. Всяко присъединяване във втората част ще даде спомагателна опция на ученика да кандидатства допълнително учебни заведения ”, уточни Вълчев.

„ Дали ще се споделя две елементи или два модула, няма огромна разлика. Първата част ще са 25 задания, а втората част – преразказ. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала единствено от 7 клас. Това, което променяме, е, че вместо два модула ще се споделя две елементи и оценката ще бъде една ”, заключи просветният министър.

12 000 деца са напуснали просветителната система, 8000 от тях са отпътували в чужбина, заяви още той. Броят на рисковите деца, които установяваме, е сред 60 и 70 000.

При 2,5%-3% от учениците, които отпадат, повода са ранните бракове.

След нарастването след Нова година междинната брутна учителска заплата ще е близо 1300 лева, а минималната – 920 лева Средното „ чисто ” заплащане ще е близо 1100 лева Тези, които получават 920 лв. и са преди малко постъпили учители и нямат добавка за прослужено време, ще вземат даже оше по-малко – към 800 лева „ чисто ”, сподели министърът.

Тази година след нарастването за първи път междинната учителска заплата ще бъде над междинната за страната от години, десетилетия даже, регистрира Вълчев.

Традиционно има дефицит на учители по непознати езици и информатика, задълбочава се дефицитът по математика и физика. Затова ще стартираме нова национална стратегия, с която ще финансираме образованието за придобиване на учителска дееспособност от лица, приключили висше обучение в други браншове, добави министърът.

Правим осведомителна система, която ще срещне търсенето и предлагането и ще ни картографира дефицита на педагогичен експерти. Очакваме по-голям дефицит през идващите години, сподели още Красимир Вълчев.

По мотив тежките училищен раници министърът посочи, че са осъществени ограничения, като някои от тях ще дадат резултат от началото на идната образователна година. Закупихме училищен шкафчета за нас 300 000 възпитаници на стойност близо 10 милиона лв., осигурихме достъп до електронни разновидности на учебниците, препоръчахме на учебните заведения да усъвършенстват образователните написания, тъй че децата да носят учебници за по-малко дисциплини, означи Вълчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР