На практика никой не се съмняваше, че цената на биткойна

...
На практика никой не се съмняваше, че цената на биткойна
Коментари Харесай

Биткойнът проби $10 000

На процедура никой не се съмняваше, че цената на биткойна ще премине $10000, въпросът беше единствено по кое време.
Първата и най-известна от стоте съществуващи криптовалути всяка седмица минава значими психически бариери. Според статистиката на CoinMarketCap.com, преди няколко минути в няколко от най-големите тържища, цената на цифровото злато трансферира историческото равнище от $10000, макар че междинната стойност на тази цифрова валута в този момент е $9 974,28.



Лесно се вижда, че динамичността на курса към този момент подхожда на Закона на Мур (подобно на доста други технологии), само че с по-друг коефициент. Първоначално цената се усилваше 10 пъти примерно всяка година. Това е малко опростено, тъй като през 2013-2016 години имаше съмнения:

2010 — $0,10 за биткойн
2011 — $1 за биткойн
2012 — $10 за биткойн
2013 — $100 за биткойн

След това растежът се забави вследствие спада в курса след аферата Mt.Gox и 10-кратното нарастване на цената стартира да се реализира на всеки две години:

2015 — $1000 за биткойн
2017 — $10000 за биткойн


Таблицата нагоре демонстрира, че биткойнът е трансферирал $10 000 в четирите от десетте най-големи криптоборси. Основно, това са корейските Bithumb, Coinone и Korbit.

В останалите тържища курсът варира от $9 837 до $9 914.

Общата цена на всички криптовалути към сегашен ден е $309 милиарда, Без биткойна, тяхната цена е $143 милиарда, а техният курс нормално зависи от BTC курса.

Какво следва?

При закупуването на какъвто и да е актив, професионалните вложители следят равнищата stop-loss и take-profit. Те подхождат на цените на автоматизираните продажби за фиксиране на загубата и облагата. Предполага се, че символичната граница от $10 000 за биткойн е взета от мнозина за равнище на take-profit. Това е и повода кръглите цифри да се смятат за психични граници, тъй като е мъчно да бъдат преодолени: когато курсът стартира да допира сходна преграда, стартират автоматизираните продажби. Може и да не е от първия път, само че в края на краищата биткойнът дефинитивно и стабилно ще преодолее тази преграда. Когато това се случи, няма да има никакви трудности за по-нататъшен напредък. Още повече, че превъзмогването на символичната преграда от $10 000 сигурно ще провокира вълна от изявления в международните медии, в това число и малките екрани, а това още повече ще подгрее интереса към “новата цифрова валута” измежду необятните маси. А това значи, че търсенето ще нарасне още.



Какво ще стане по-нататък?

Прословутият “пътешественик във времето” от 2025 година предизвестява човечеството, че BTC цената ще продължи да нараства в геометрична градация и през 2021 година ще доближи ниво  $1 000 000 за биткойн и най-после на един човек ще се паднат по 0,003 биткойна. А през 2025 година множеството страни ще престанат да съществуват, тъй като не могат да събират налози, заради анонимността на биткойн транзакциите. Някои държавни управления ще се опитат да оцелеят, като сами закупят биткойни, само че по този метод още повече ще вдигнат курса.

Момчето от бъдещето написа, че стопанската система ще западне заради дефлацията на главната валута, а хората ще отхвърлят да преминат към валути, изложени на инфлация.

Но това вероятно са черни сюжети на засегнатите институции да спрат напредъка. Ако приказваме съществено, в началото на биткойна се гледаше като на комфортно средство за псевдо анонимни разплащания. Например, належащо е да се изпратят пари зад граница, които да не се регистрират пред страната и без да се заплащат грабителските банкови такси и комисионни. Но в този момент излиза наяве, че биткойнът е по-скоро аналог на цифровото злато, което хората употребяват за надеждното запазване на своите спестявания и вложения, знаейки за непрекъснатата инфлация и обезценка на фиатните пари.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР