На прага сме на новия политически сезон, пореден за тази

...
На прага сме на новия политически сезон, пореден за тази
Коментари Харесай

Какво свършиха предишните два парламента през 2020 година?


На прага сме на новия политически сезон, следващ за тази година. В новото Народно заседание влизат 7 обединения, 2 от тях - нови. Най-голямата и най-малката - надлежно " Продължаваме промяната " и " Възраждане ", напомня Българска национална телевизия.

Какво свършиха предходните два Народното събрание, които имаха прекомерно къс живот?

Стартът на новото, 47-о Народно заседание ще бъде даден през днешния ден от 9.00 часа. По традиция ще бъде намерено от най-възрастния народен представител - това е доктор Силви Кирилов от " ИТН ".

Тази година ще остане в историята с на четири Народното събрание - края на 44-ия, късия живот на 45-ия и 46-ия и началото на 47-ия.



45-ото Народно заседание организира единствено 9 съвещания, като протест на дневния ред провали едно от тях. Новите лица бяха повече от старите. Изненадата на вота - високата поддръжка, която получи групировката на Слави Трифонов. Най-възрастният народен представител Мика Зайкова, която събра благосклонностите на всички, изясни по какъв начин разчита резултата от вота на суверена.

" На 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една единствена поръка - смяна ", сподели тогава Мика Зайкова.

Въпреки че беше първа политическа мощ ГЕРБ не съумя да наложи ръководител на Народното събрание. Оглави го юристката Ива Митева, препоръчана от втората по величина парламентарна група на " ИТН ".

Създадена беше комисия за инспекция на ръководството за последните 10 години, натрапен беше мораториум върху част от дейностите на кабинета Борисов. ГЕРБ-СДС остана в изолираност и върна първия мандат за лъчение на държавно управление. Но и партията на Слави Трифонов не съумя да се оправи с тази задача. Кандидатът за министър председател Антоанета Стефанова върна мандата с претекста, че партиите на митинга нямат задоволително гласове за сформиране на държавно управление. Неизпълнен остана и мандатът на Българска социалистическа партия.

Депутатите съумяха да одобряват единствено промени в Изборния кодекс, за което работиха стремително на среднощни съвещания и даже на Разпети петък. Така вкараха наложително машинно гласоподаване, анулираха ограничаването от 35 секции за страните отвън Европейски Съюз. Одобрен беше и нов състав на ЦИК. Оценката, която си дадоха депутатите:

" Скандалите също са пушилка, мътна вода, с цел да се прокарат единствено и само промените на Изборния кодекс ", разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Коефициентът на потребно деяние на Народното събрание по този начин както работи, за мен е малко над нулата ", уточни Ивайло Вълчев от " ИТН ".

" Никога не е било никой да не приказва с никого в един парламент ", изрази мнение Корнелия Нинова от " Българска социалистическа партия за България ".

" Там, където свършва разговорът, свършва парламентарната народна власт ", счита Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Започна дългият психически и групов преход на това, че страната не е ремарке на джипката на Бойко Борисов ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

" Ако бяхме почнали с това кои неща би трябвало предпочитано да бъдат признати, ние щяхме да бъдем в по-голяма степен принудени да се разбираме авансово ", разяснява Татяна Дончева от " Изправи се!Ние идваме! ".

След следващия предварителен избор в 46-ото Народно събрание " ИТН " имаха най-вече депутати. Ива Митева още веднъж застана отпред. Работата му беше изпълнена с доста кавги. Парламентарните комисии се образуваха късно, времето се запълваше с деен парламентарен надзор на служебното държавно управление. Свършената - актуализация на държавния бюджет, както и този на " Здравната каса " и " Обществено обезпечаване ". В последния миг Бюрото за отбрана на очевидци беше извадено от контрола на основния прокурор и трансферирано на правосъдното министерство. Кратка равносметка, въпреки началото да беше изпълнено с огромни очаквания.

" Не мисля, че имаме съществени разлики с множеството политически партии нито по тематиката с основния прокурор, нито по тематиката със правосъдната промяна, даже по тематиката за унизителните пенсии ", сподели Тошко Йорданов от " ИТН ".

" Резултатът от изборите е голямо предизвикателство, което изисква от всички нас възобновяване на политическия разговор, преустановяване на войната сред институциите ", разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

" Червената линия не е систематични, антисистемни, протестни или статукво. А такива, които имаме воля да променим остарелия модел на ръководство и такива, които желаят да го запазят ", добави Корнелия Нинова от " Българска социалистическа партия за България ".

" Ние би трябвало да покажем, че няма безотговорни носители на обществена власт и изключително това се отнася за основния прокурор ", твърдеше Христо Иванов от " Демократична България ".

" Ние от Движение за права и свободи работим за това по какъв начин да стане по този начин, че животът на всички български жители да се усъвършенства ", изясни Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.

" Нашата основна задача в това Народно заседание е да осъществим волята на елементарните хора на България ", сподели Мая Манолова от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Само ден след изборите от " ИТН " изненадаха всички с подготвен проектокабинет, без да са водили съвещания с евентуалните си сътрудници. Но бързо дадоха заден ход и отдръпнаха предлагането. На 30 юли президентът връчи изследователски мандат на новия претендент за министър председател Пламен Николов. Седмица по късно той го върна, изпълнен със състав на проектокабинет.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " и " Демократична България " обаче оповестиха, че няма да го поддържат, недоволни от метода на водене на диалози и някои от претендентите за министри. Българска социалистическа партия сложиха изискване да бъде отдръпнат Петър Илиев като претендент за вътрешен министър. Последва изказване на Слави Трифонов, че проектокабинетът изобщо няма да бъде импортиран за гласоподаване.

Очаквано нито ГЕРБ-СДС, нито Българска социалистическа партия осъществиха получените мандати. Така се стигна до нови, трети по ред за година парламентарни избори. И до 47-ия парламент, който стартира работа през днешния ден.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР