На прага сме на един от най-светлите християнски празници -

...
На прага сме на един от най-светлите християнски празници -
Коментари Харесай

Легенди за Великденското яйце

На прага сме на един от най-светлите християнски празници - Великден. Замисляли ли сте се в миналото за символиката на яйцата и за какво те са водещи при всички традиции на Възкресение Христово? Днес ще открехнем завесите и ще ви разкажем няколко антични митове и предания, стигнали до наши дни от човек на човек и от уста на уста, с цел да проследим пътя на яйцето, което се е трансформирало в заветен знак на Християнските традиции на този ярък празник!
Според една легенда, Дева Мария се пробвала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, с цел да не бъдат жестоки с него. Тя горчиво се разплакала, една сълза се търкулнала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.
 Как да обагрим нетрадиционно яйцата за Великден Как да обагрим нетрадиционно яйцата за Великден
Ароматните топли козунаци и пъстрите великденски яйца скоро ще бъдат част от празничната ни софра за Великден. Великден е време за на...
Друга легенда споделя, че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка пристигнала и снесла под него яйце. Кръвта му се стичала върху яйцето и го оцветила в алено. Оттук идва обичаят първото яйце да се боядисва в алено, а най-възрастната жена в фамилията да взима първото алено яйце и с него да чертае кръст по челата на децата за здраве, а след това да го заравя в равнищата за изобилие, или просто да го резервира и след година време да го чупи и по него да гадае за идната година.
Според трето поверие, когато Мария Магдалена отишла в гробницата, с цел да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била антично юдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.
Има още една легенда за първото великденско яйце. Мария Магдалена поднесла яйце на император Тиберий и му споделила за възкръсването на Христос. Императорът споделил, че това е невероятно и че би повярвал единствено в случай че на мига яйцето, което държи, се оцвети с алено.
Според последното поверие,което ще ви разкажем, когато вестта за Възкресението стигнала до пазара, една жена, която продавала яйца, не повярвала, тъй като видяла с очите си, че Исус Христос е умрял още на кръста. Тогава яйцата в кошницата й почервенели, тя видяла това знамение и пуснала вярата в сърцето си!
 Защо има великденски яйца и великденско зайче? Защо има великденски яйца и великденско зайче?
Великден е най-важният християнски празник, денят когато християните честват възкресението на Исус Христос. Библията споделя, че Христ...
Пред очите на римския император то се обагрило в алено, за това и аленият цвят за великденските яйца е главен. 
 
 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР