На прага на прибирането на първите плодове за този сезон,

...
На прага на прибирането на първите плодове за този сезон,
Коментари Харесай

Спирането на тока в Южна Африка отчайва производителите на плодове

На прага на прибирането на първите плодове за този сезон, южноафриканският фермер Хайни дю Тоа се тревожи, защото честото прекъсване на електрозахранването заплашват да отнеме блясъка на реколтата му от ябълки и круши, предопределени за пазарите в чужбина, съобщи Ройтерс.

Разположена в един от най-големите райони за развъждане на плодове в страната североизточно от Кейптаун, вековната фамилна плантация " Ремхухт " (Remhoogte) се нуждае от непрекъснато електричество за автоматизирана помпена мрежа за напояване, която пръска хиляди плодни дръвчета.

Твърде малко вода по време на пика на напояване, от края на ноември доникъде на март, се отразява на размера и качеството на огромно многообразие от сортове ябълки и круши, засягайки производството и приходите, защото единствено първокласните сортове се доставятв Европейски Съюз, Англия, Китай и Близкия изток.

" Дърветата имат избрана потребност от вода и в случай че не я получат, това ще се отрази отрицателно на качеството. Тогава не можете да изнасяте плодовете ", споделя Дю Тоа.

Намаляването с 10 % на износа от фермата може да докара до загуба на доходи от към 7,5 милиона ранда (435 600 долара), добави Дю Тоа, като по-ниските класове са предопределени за вътрешния пазар и преработвателите на сок.

Ежедневните спирания на електрозахранването, които комуналната компания " Еском " (Eskom) чака да продължат най-малко още две години, затрудниха икономическия напредък, подхранвайки необятно публикуваното неодобрение измежду бизнеса и семействата.

" Много фермери споделиха, че това е последният им късмет и в случай че нещо не се случи доста бързо, те ще продадат фермите си ", разяснява дю Тоа.

Производството на плодове не е единственото, което усеща напрежението.

Приблизително 20 % от царевицата, 15 % от соята, 34 % от захарната тръстика и съвсем половината от производството на пшеница в Южна Африка са се нуждаели от напояване, споделя Уандиле Сихлобо, основен икономист в Камарата на селскостопанския бизнес на Южна Африка, добавяйки, че фермерите са изразили угриженост, че спиранията на тока ще ударят добивите.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР