На прага на първия учебен ден на преден план отново излиза

На прага на първия учебен ден на преден план отново излиза ...

Какво ни причинява тежката раница.


На прага на първия учебен ден на преден план отново излиза проблемът с тежките раници, които децата трябва да носят ежедневно. Много възрастни обаче също ги предпочитат като удобен начин за носене на лаптопа или други вещи.

Затова е добре да знаем до какво може да доведе носенето на тежка раница всеки ден и какво можем да направим, за да предотвратим неприятните последствия за здравето си.

Стойка

При децата е много по-лесно да видим промяната в нея. Тежката раница прегърбва, навеждаме се напред, за да компенсираме тежестта. Осъществява се неестествено притискане на гръбначния стълб, което води до изкривявания, нарушения в баланса и възможност за по-лесно падане и нараняване.
Снимка 442142

Изравняване на гръбнака

Ежедневното носене на тежка раница в дългосрочен план води до изкривявания на гръбначния стълб спрямо неговата ос, както и до ускоряване на дегенеративния процес на стареене.

Мускули

Мускулите на гърба и раменете също са подложени на прекомерно натоварване, което ги прави по-податливи на възпаления и травми. Коремните мускули също страдат и отслабват от нарушената стойка.
Снимка 442144

Артрит

Носенето на тежка раница увеличава рискът от развитие на това заболяване. Това се случва, когато има налице износване на ставите на гръбначния стълб, мускулите и бедрата. А болката така и не отшумява...

Главоболие

Често то е причинено от схващания в мускулите на врата и раменете. Ако редовно ни боли глава,  можем да опитаме да намалим теглото на раницата и да видим дали ще има ефект, пише Reader`s Digest.
15 минути на ден и без повече болки в гърба
15 минути на ден и без повече болки в гърба

4 упражнения за сигурен резултат

Колко тежка трябва да е раницата 

Когато говорим за децата, най-важното правило е тежестта на раницата да не е повече от 10-15% от телесното им тегло. В противен случай възможността за множество ортопедични проблеми е реална и голяма.

Източник: lifestyle.bg