На прага на новия политически сезон започваме поредица от интервюта

...
На прага на новия политически сезон започваме поредица от интервюта
Коментари Харесай

Хамид Хамид пред DarikNews: Цвета Караянчева да слуша повече премиера

На прага на новия политически сезон започваме поредност от изявленията с партийни водачи и политици от партиите, показани в Народното събрание. За целите на Движение за права и свободи през новата сесия и за подготовката на локалния избор беседваме с депутата от Движение за права и свободи и заместник-председател на правната комисия Хамид Хамид.

- Откриваме новия парламентарен сезон на следващия ден. Движение за права и свободи още веднъж ли ще разгласи това ръководство за нездравословно за ускореното развиване на страната?

- Ние сме го споделили още при съставяне на това държавно управление - че без да има потребност, беше съединено едно държавно управление, една коалиция без да има условия за това. Това държавно управление се оказа нездравословно за развиването на страната и ние не сме си трансформирали позицията от първия ден на 44-то Народно заседание. И ще продължим в същата посока, в която работихме до момента, а точно - разграждане на това нездравословно за страната съдружно ръководство и съставяне на държавно управление, което ще следва цели за бързо, ускорено развиване на страната.

- Какъв е вашият проект за " разграждането " и ще послужат ли идните локални избори като трамплин към него? 

- Местните избори си носят своя личен заряд. Наистина те носят много по-голяма страст от всички останали типове избори.Всички жители схващат, че кметовете на кметства и общини, и общинските съветници са най-близо до тях в ежедневното им прикосновение с локалната администрация, тъй че е обикновено те да имат и собствен личен фокус, само че ние по време на тази акция няма да спестим рецензиите към ръководството, както ще извадим на показ и неверните и неправилните ходове, които пречат на страната да се развива в вярната посока.-->

- Кои ще са съперниците на Движение за права и свободи на локалните избори?

- Всяка община, всяко обитаемо място си има своята специфичност и не можем да изведем общоприет извод на национално равнище кой е конкурент, кой е съдружник. Всички районни и общински структури, след деликатен разбор на самия район, на самата община, в самото обитаемо място ще преценяват тези неща и ще вземат своите решения. 

- Единна ли е партията към този момент, какви са усещанията от обиколките в страната?

- Организацията е повече от единна, в извънредно добра кондиция, в добра инерция от европейските избори, със удовлетворение от постигнатия резултат на евровота, тъй че ще продължим да развиваме структурите си.

- Какви са упоритостите на придвижването за кметския избор? Видяхме, че на европейските избори, с ангажимента, че те са напълно разнообразни, много засилихте позиции в София. В столицата дотук имаме две доста ярки, мощни женски фигури, Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, които към този момент оповестиха, че ще се борят. Движение за права и свободи ще издига ли собствен претендент, или ще поддържа някой от останалите?

- При нас процедурата по номинации и по взимане на тези решения още не е завършила. На ход е Централното оперативно бюро и Централният избирателен щаб да вземе своите решения, тъй че това ще го обявим през идващите дни.

- Наскоро ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева насочи много рецензии към ръководството на Кърджали от вашия кмет Хасан Азис. В същото време ГЕРБ от ден на ден настава към смесените райони.

- Г-жа Караянчева да слуша ръководителя си и министър председател, който отиде в район Кърджали и похвали всички кметове на Движение за права и свободи там. Така че, дано повече да слуша премиера.

- Няма късмет Движение за права и свободи да загуби родопския град?

- Това е празнодумие и сметки без кръчмар на госпожа Караянчева.

- Предвид обстоятелството, че измежду най-активните законодатели в Народното събрание и като член на правната комисия, несъмнено, какво мислите за предлагането, което се дискутира доста през последните дни - да се отстрани съкратеното произвеждане в Наказателно-процесуален кодекс за тежките закононарушения? Много такива имаше през това лято, въпреки да бяха бързо разкрити.

- Това е институт, който работи сполучливо от 2006 година насам и към този момент сме очевидци на първия импортиран план - през днешния ден има импортиран от сътрудниците от Българска социалистическа партия. Ние също считаме, че не може генерално, за всички типове закононарушения да се ползва кратко произвеждане, тъй като се получава огромно разминаване сред настъпилия незаконен резултат, последствията и размера на наказването, наложено при кратко разследване. Ние също считаме, че за избран тип закононарушения би трябвало да има изключение и да не се ползва такова кратко разследване.

- За кои случаи да има изключения?

- Говорим за тежките умишлени закононарушения, при всички случаи за ликвидиране, за блудствени дейности с малолетни и малолетни. Така че би трябвало да се диференцира тъкмо, деликатно да се прегледат всички текстове на квалифицираните сформира на тежките, умишлени закононарушения и категорично в Кодекса за всеки един състав да се изключи използването на съкратеното произвеждане. Аз не считам, че е нужна цялостна анулация на съкратеното произвеждане за всички сформира от Наказателния кодекс, само че сме съгласни, че за тези тежки закононарушения то не следва да бъде прилагано.

- Вие ще имате ли свои оферти, или ще подкрепите други в хода на полемиката?

- Разбира се, че ще участваме в полемиката. Вариантите да подкрепим оферти, импортирани от сътрудници, както и да внесем и наши - всички варианти са отворени.

- Кои са законодателните ви цели за новата сесия?

- Това, за което сигурно ще настояваме, ще го чуете в декларацията на ръководителя. Но ние имаме предизборна стратегия, която представихме в акцията за европейски представители на България в Европарламента, тъй че ще следваме тази наша стратегия. Ще внасяме законопроекти, които да допринесат за ускореното развиване на България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР