На прага на туристическото лято анализите на браншовиците и на

...
На прага на туристическото лято анализите на браншовиците и на
Коментари Харесай

Пак ни къпят в екологичен оптимизъм

На прага на туристическото лято анализите на браншовиците и на държавните институции са извънредно оптимистични. Преди дни изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова разгласи, че следва доста добър сезон. Тя акцентира, че ползата към страната ни е засилен най-много заради характерната роля, която България има сега като хазаин на европредседателството.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също заяви обнадеждаващи данни. До този миг съгласно статистиката за ранните записвания се очаквал растеж от към 5 на 100 по отношение на предходната година (когато бе регистрирано 10-процентно нарастване на туристите).

Страната ни още веднъж разчита най-много на пазарите в Германия, Румъния, Турция, Русия, Англия, Полша, Чехия, Израел и Унгария. Очаква се задграничните туристи, които ще отседнат у нас през интервала юни- септември, да доближат 6 милиона.

В морската ни столица Варна публично сезонът ще бъде открит в края на месеца. Дотогава ще продължи трескавата подготовка във всички курорти. Засега единствените терзания идват от възможни проблеми във връзка с заведенията по плажовете, защото на някои места към момента се строи на плажната линия, въпреки че възбраната за строителство в курортите влезе в действие от тази седмица (15 май).

Министерството на туризма обаче даде обещание да бъде безкомпромисно във връзка с концесионерите и наемателите на плажовете. Изискванията към тях през това лято се усилват с вмененото им обвързване да слагат началото на разделно събиране на отпадъците, оповестиха по време на взаимната си среща с хората от сектора министърът на околната среда и водите Нено Димов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тази седмица кабинетът дефинира концесионерите за идващите 15 години на още три морски плажа във Варненска област.

След оповестените в края на март състезания за Северния и дребния плаж в курортния комплекс “Св. св. Константин и Елена “ те разумно бяха извоювани (конкурсната комисия заседава на 24 април) от акционерното сдружение, притежател на хотелите в комплекса - „ Св. св. Константин и Елена Холдинг “. Дружеството ще предлага чадърите и шезлонгите в зоните за платени плажни такъми по 10 лева за всяка екстра.

Северният плаж е с дейна плажна повърхност 5614 кв. м и дължина на бреговата линия 157 метра. Определеният размер на годишното концесионно заплащане за него е 57 768 лева без Данък добавена стойност годишно.

Малкият плаж е ситуиран на територия с обща повърхност 2564 кв. м и дължина на бреговата линия 110 метра. За него холдингът ще заплаща 22 733 лева без Данък добавена стойност. на година.

На 31 май ще стане прочут и концесионерът на двата най-големи плажа в курорта – Южният и Големият. Първият е ситуиран на 9002 кв. м и е с дължина на бреговата линия 274 м, а вторият - на 8304 кв. м, с дължина на бреговата линия 318 метра. Едва ли и при тези състезания може да се чакат изненади, като се има поради, че едноименният холдинг от години не позволява външни компании на територията си.

Очевидно е реализирано съгласие и сред притежателя на курортния комплекс „ Слънчев ден “ Георги Гергов и избрания от държавното управление концесионер на плажа в комплекса - пловдивското сдружение с лимитирана отговорност „ Амадеус – Ей Си Джи “, благосъстоятелност на Ангел Палийски, Георги Карадимов и Сашо Шилегов. Палйски и Гергов са близки около футболния клуб „ Ботев “ - Пловдив, тъй че партньорството им надали е инцидентно.

За периода на контракта таксата за един чадър и за един шезлонг в зоната за платени плажни такъми би трябвало да е по 8 лева за всеки. Размерът на годишното концесионно заплащане пък е 302 969 лева без Данък добавена стойност годишно. Предвидени са и вложения за възстановяване на пешеходния достъп до морския плаж и за указателни табели с спомагателна информация в размер на 74 244 лв.. Концесионната територия е с обща повърхност 26 385 кв. м и с дължина на бреговата линия 755 метра.

Въпреки напъните на министър Ангелкова да раздаде всички плажни линии, обаче това лято се чака 24 от плажовете във Варненска област да останат без концесионери или наематели. Една от аргументите да няма задоволително искащи е фактът, че към момента Народното събрание не е приело измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

При тази обстановка ще се търси опция най-посещаваните неохраняеми плажове да бъдат обезпечени със спасители. Средствата за тази активност, отпуснати от Министерския съвет, са към 300 хиляди лева, които обаче надали ще стигнат за всички. Преди година тази „ екстра “ беше обезпечена едвам за 16 плажа.

Но министър Ангелкова дава обещание всичко да бъде наред. Ръководеното от нея ведомство ще продължи с интензивните инспекции по плажовете това лято и ще следи прецизно да се съблюдават отговорностите за стопанисване на линиите и на местата за настаняване и хранене, дава обещание туристическата началничка. Освен това по време на сезона в допълнение командировани в област Варна ще бъдат 120 служители на реда, които ще обезпечават спокойствието и сигурността на туристите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР