На прага на жътвата, земеделците в Добричко очакват добивите от

...
На прага на жътвата, земеделците в Добричко очакват добивите от
Коментари Харесай

В Добрич очакват по-ниски добиви от пшеница спрямо миналата година

На прага на жътвата, земеделците в Добричко чакат добивите от пшеница да са по-ниски от предходната година. Причината е сушата през есента и пролетта.

Орлин Панев обработва към 3000 декара земя в региона на Крушари. Броени дни преди да влязат комбайните в нивите, още веднъж оглежда посевите с вяра да прибере най-малко по 500 кг зърно от декар. Миналата година жътвата в Добричко завърши при междинен рандеман малко над 540 кг от декар.
Орлин Панев, аграрни производител: Много късно поникна пшеницата поради сухата есен и сухата зима, мъчно брани, останаха редки посевите. Дано за сметка на по-редките пшеници класовете са по-големи и може би ненапълно ще успее да компенсира добива.
И въпреки че стопаните не обичат да вършат прогнози до момента в който зърното не влезе в хамбарите, съгласно Панев качеството на пшеницата е положително.
Орлин Панев, аграрни производител: Няма предпоставки да има съществено отклоняване в качеството, тъй като заради обстоятелството, че пшениците останаха по-редки, по-малко боледуваха. Това е причина за едно положително качество.  Лоша годишна продукция в Добруджа поради сушата Лоша годишна продукция в Добруджа поради сушата
Заради засушаването в Добричка област положението на близо половината от масивите с пшеница се прави оценка като "средно ". Това сочат първите резултати от...

Дали пшеницата ще е с положителни хлебопекарни качества, ще стане ясно едвам откакто реколтата бъде прибрана. Търсене на качествена пшеница обаче у нас няма, споделят земеделците. А разликата в цената е алегорична.
Костадин Костадинов-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: 10 лв. на звук. Даже и сега действително няма и търсене на остаряла пшеница. Поне 350 лв., тъй като тази пшеница изисква повече разноски, с цел да се реализира качеството, в това време и добивът е по-малък от другата.
Жътвата на пшеница в Добруджа се чака да стартира в края на юни..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР