На прага на ХІІІ-та годишна среща на местните власти за

...
На прага на ХІІІ-та годишна среща на местните власти за
Коментари Харесай

Привличането и задържането на кадри - най-големият проблем на общините

На прага на ХІІІ-та годишна среща на локалните управляващи за 2018 година в к.к. " Албена " от 1 до 3 октомври, беседва със Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).
Пред какви съществени проблеми са изправени локалните управляващи, кои провокации към този момент са в предишното и кои предстоят, какви са набелязаните акценти за новата бюджетна година и по какъв начин да се реши казусът със задържането на специалисти в общинските администрации - по тези и още въпроси Силвия Георгиева дава подробни отговори.

​Годишната среща на локалните управляващи е най-голямото събитие на НСОРБ. На тази среща по традиция от 2002 година насам се събират представители на българските общини, дружно с централната власт, с задгранични сътрудници, с бизнеса, означаваме 12 октомври, който е Денят на българската община. Вече имаме удостоверили над ​800 участници от всички общини. Програмата е тридневна и е проведена в паралелни сесии и панели по разнообразни тематики, които са от интерес за общините. Ще се осъществят срещи с сътрудниците ни от централната власт, конгреси за шерване на положителни практики, комерсиално ревю и други.

Тази година сме планували три секторни паралелни форума, като една от основните тематики, които ще обсъдим, е приносът на общините за запазване на публичния ред и отбраната на популацията при рецесии. Участие във форума към този момент са удостоверили народни представители, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, ръководители на парламентарни комисии, основен комисар Николай Николов, който е, знаете, шеф на Главна дирекция " Пожарна и спешна сигурност и отбрана на популацията ". Очакваме краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на Държавната организация за метрологичен и механически надзор​ Кирил Войнов, чакаме във форума да се включи и новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов.​
В рамките на този конгрес ще дискутираме няколко значими тематики. Едната е приносът на общините за запазване на публичния ред. В момента по наша самодейност в Народното събрание има импортиран план за изменение на нашия главен Закон за локалното самоуправление и локалната администрация, който ще ни даде опция на нас общините да сътворяваме наши звена за запазване на публичния ред, посредством които да направляваме спазването нашите общински наредби. Това от една страна, а от друга - надяваме се да реализираме надзор върху сигурността на придвижването на наша територия посредством видеонаблюдение, като приходите от глобите, които ще можем да постановяваме на база видеонаблюдението, да влизат в нашите общински бюджети. В момента Законът се гледа на първо четене в комисиите в Народното събрание и се надяваме да имаме поддръжката на народните представители.
Другата значима тематика, която ще обсъдим в този конгрес, е нашият ангажимент във връзка с отбраната на популацията при бедствия и повреди. По тематиката най-много с предварителната защита имаме какво да обсъждаме с централната власт. Столична община в лицето на столичния кмет Йорданка Фандъкова ще показа столичния ситуационен център, който може да оказва помощ и на други общини.
Ще приказваме и по настоящата тематика за ръководството на язовирите. Знаете, те са наша благосъстоятелност сега. Това е един ресурсоемък развой, по който ние работим. Към момента имаме поддръжката на народните представители.

В момента текат периодите и ще можем след 7 октомври да кажем каква част от общинските язовири общините са решили да трансферират на страната. Нашите наблюдения са, че най-малко в половината от общините все още тече този развой. Причината, заради която общините взимат това мъчно решение, е, че ние нямаме целеви запас, с който да обезпечаваме тяхното поддържане. Не чакаме да получим от страната подобен запас, а с нашите лични доходи не можем да се оправим с тежките условия на Държавната организация за метрологичен и механически контрол за поддръжката на язовирите. Допълнително в тази посока за облекчение на нашите отговорности ще помогне категоризацията на язовирите, която е по наша самодейност. Така доста ясно ще се дефинира какво е язовир и какви уреди би трябвало да има, за кои би трябвало да има назначени оператори на язовирни стени и така нататък

Аз съм имала опция да кажа към този момент и преди пред вашата медия, че НСОРБ, откогато съществува, се потвърди като влиятелен и приближен сътрудник на централната власт. Смело мога да кажа, че ние нямаме проблем във връзка с връзката с централната власт. Напротив, нашето мнение се търси. Да, промяната на министри несъмнено затруднява оперативната информация. Така или другояче стабилността на нашата организация е гаранция, че ние не изпускаме нишката на процесите.
Още при започване на годината започнахме доста дейна връзка с Министерството на финансите, в която предложихме какво чакаме и какво бихме желали да се случи до края на годината във връзка с финансирането на общините. Имаме добра чуваемост от централната власт, само че към момента имаме проблем с резултатността. Много неща предлагаме. Понякога на чисто оперативно равнище ние имаме доста по-практичен взор за това по какъв начин се случват нещата.

Децентрализацията е комплицирана дума...

Да, тъкмо по този начин! ​Предпочитам да кажа, че зад децентрализацията стои доста просто нещо - общините в действителност са институциите, които са най-близо до хората, допираме живота на всеки човек, всеки ден. И в случай че имаме задоволително властови запас, ще можем да решаваме проблемите най-бързо и най-лесно там, където се случват. Децентрализацията е развой, борба и ангажимент на Сдружението от самото му основаване, мога да кажа освен в България. Това е битка на всички районни и локални управляващи на всички страни членки, с които ние имаме ежедневна връзка. Всъщност ние не желаеме нищо повече от нашите пълномощия и отговорности, които са ясно дефинирани в нашия главен закон, да бъдат добре обезпечени с запаси, с цел да можем ние на място, на терен да предоставяме качествени обществени услуги на всички жители на България - без значение дали живеят във видинско село, или в центъра на София. Това е децентрализацията.

Абсолютно е по този начин.

През тази година акцентите са ни три, за които се надяваме да получим поддръжка от централната власт. Единият, който се вижда на всички места, е застраховане на финансиране за общинската пътна мрежа. Четвъртокласната ни пътна мрежа е към 20 000 км - тъкмо толкоз е и републиканската. Ние нямаме никакъв приходоизточник, с който да финансираме настоящи поправки, съществени поправки и други. По тази четвъртокласна мрежа се движат учебни рейсове, коли за спешна помощ, хлябът, болните от далечните обитаеми места и изобщо всичко, което стига до хората. Това е нашият главен диалог през тази година. Надяваме се да забележим резултати в бюджетната процедура. Всичко допустимо е направено с наличните ни запаси да се поддържат общинските пътища, само че не можем да се оправим без поддръжката на страната.
Другият ни акцент е обезпечаването на задоволителен запас за обществените услуги, които ние предоставяме. Демографската обстановка в страната е красноречива. Имаме към този момент все по-голям % застаряващо население, а ние, общините, предоставяме всички обществени услуги. Изключително огромен проблем имаме с обезпечаването на обществените услуги с личен състав - възнагражденията са доста ниски, работата е тежка и сложна и по тази причина цяла година водим доста засилен разговор с централната власт за застраховане на най-належащите обществени услуги за възрастното население. Продължаваме и работата по процеса на деинституционализация на деца.

Знаете, общините са един от главните възложители на публични поръчки, както и нашите второстепенни разпоредители - те също са възложители. Ще би трябвало да се оправим с това непрекъснато предизвикателство. Като цяло, считаме, че в подтекста на въвеждането на електронното ръководство, електронното възлагане на публичните поръчки е основна част от него. Със сигурност то ще облекчи и възложители, и реализатори като развой и като процедури, като подготовка на хартиена документи, за която се губи доста време, отделя се и извънредно огромен човешки запас. Не на последно място е значимо да кажем, че електронизацията на всеки един развой е изключването на човешкия фактор оптимално. Това е мощен антикорупционен фактор. Преминаването в електронно възлагане, какъвто развой върви във всички страни членки, ще бъде един, надяваме се, ще бъде един добър инструмент за по-качествено възлагане и избор на реализатори. Бързам да кажа, че процесът ще бъде сложен, защото това е напълно промяна на модела и чисто софтуерно няма да бъде елементарен развой.

Със сигурност не мога да разясня методиките за възлагане на публичните поръчки. Но това, което ние като организация вършим, е оптимално необятно да образоваме общините и да ги подкрепяме с примерни мостри. Ние проучваме всеки месец публичните поръчки, които разпореждат общините, като предоставяме систематизиран разбор на положителни методики и положителни механически спецификации, с цел да могат общините да се възползват оптимално. Да, не постоянно най-ниската цена е гаранция, че ще изберем на безпроблемно и поръчката ни няма да бъде жалена. Знаете, че в случай че търсим качество, сигурно би трябвало да се употребяват по-сложни методики.




Това е най-същественият проблем и благодаря, че поставихте въпроса въобще за необезпечените ни отговорности. Както споделих към този момент, ние имаме добре дефинирана лична сфера на активност в нашия главен закон и бихме се справили добре с тези задължения, в случай че бяха единствено те, а не получавахме посредством други специфични закони непрекъснато ресурсно необезпечени нови отговорности.
Що се отнася до въпроса за общинската полиция, доста е значимо да създадем разграничаване - ние не предлагаме основаване на общинска полиция, а звена за публичен ред в общините, посредством които да направляваме осъществяването най-много на нашите общински наредби. Имам поради наредбата за публичния ред или за реда в парковете да вземем за пример. Ако забележим собственик с куче, който нарушава чистотата в парка, ние не можем да го глобяваме, нямаме подобен механизъм, нямаме чиновник, който да има право да постанова такава глоба. Това предлагаме да се сътвори сега. Това ще бъде една опция за общините, които могат да го финансират. За тези, които към този момент имат инспекторати, с тази законодателна смяна, ние ще дадем повече пълномощия на чиновниците в тези звена.

Привличането и задържането на качествени хора в нашите администрации и най-големият проблем на общините сега, съпоставим с казуса за общинските пътища, който към този момент споменахме. Ние сме в непрекъсната конкуренция с частния бранш за привличане и задържане на положителни специалисти. Ние произвеждаме положителни специалисти, които доста бързо биват откраднати от частния бранш поради извънредно ниските хонорари, които можем да си позволим да даваме на нашите чиновници. Сдружението ни работи в две направления: от една страна, се опитваме да увеличим ресурса, с който разполагаме, за хонорари в общинските администрации. От друга страна, да променим механизма, по който вършим възнагражденията в нашите администрации. Ние не сме свободни да разпределяме ограничавания разполагаем запас, стъпваме на наредби, готови от държавното управление. Съобразяваме се с праговете при другите позиции. Третото, което вършим, са образованията. Имаме огромни планове, финансирани от Оперативна стратегия " Добро ръководство ". Тази година обучихме 5600 общински чиновници в 10 сфери и при извънредно огромен интерес. По всевъзможен метод влагаме в построяването на общински потенциал, по-трудното е задържането му.​

Силвия Георгиева приключва Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ със специалности „ Политически науки “ и „ Европейска обществена администрация “ с профил „ Местна власт и ръководство “.
Тя има добита следдипломна подготовка „ Лидерство и локална народна власт “ от Централноевропейския университет в Будапеща, както и специализации по ръководство на планове с европейско финансиране от България, Белгия и Гърция.
Георгиева е с над 15 годишен опит в локалното самоуправление – като общински съветник; като шеф на НСОРБ – Актив ЕООД от основаването ѝ през 2006 година до момента, както и петгодишен опит в ръководство на неправителствена организация.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР