На прага ли сме на революция в борбата с рака,

...
На прага ли сме на революция в борбата с рака,
Коментари Харесай

В бъдеще разработването на персонализирани терапии за борба с рака ще бъде много по-лесно

На прага ли сме на гражданска война в битката с рака, откакто онкоболна жена бе излекувана с пробна имунотерапия, приложена от екипа от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в Ричмънд, Съединени американски щати? Жената, наранена от рак на гърдата в напреднал етап, против който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана, сочат резултатите от проучване, оповестени в изданието Nature Medicine. Пациентката, която при започване на пробната имунотерапия е била в сериозно положение, се счита за излекувана от две години.
Имунотерапията се показва в стимулиране на имунната отбрана, в тази ситуация методът се показва в лишаване на имунни кафези от пациентката и манипулирането им в лабораторна среда, преди да бъдат реимплантирани назад в организма ѝ. Те са минали през специфична селекция, с цел да се откри кои от тях разпознават раковите кафези, а по-късно са били реактивирани, с цел да ги нападат.

Докторът по генетика и молекулярна биология Антоанета Тончева от Университетската педиатрична клиника в Регенсбург, Германия, която е и началник на научна лаборатория, разяснява в предаването " Хоризонт до обед ", че новината е била очаквана, тъй като през последните няколко години доста научни екипи по света работят в региона на имунотерапията.  " Именно това, че е високо персонализирана терапия, която се преценява с самостоятелните разновидности в генома на всеки пациент, я прави доста характерна, само че също по този начин и доста скъпа ", разясни тя. Относно механизма на деяние на имунотерапията доктор Тончева обясни:

" Ползват се антитела, които се свързват с рецептори на повърхността на раковите кафези и по този метод блокират интензивността на раковите кафези, тъй като вътре в тях се задействат характерни сигнални пътища, съумява се да се стопира тяхното размножаване и раковите кафези да тръгнат по пътя на програмираната клетъчна гибел ".
В тази посока се работи освен в посока на раковите болести и туморите, които са доста типове, а и за други болести, сподели доктор Антоанета Тончева:

" Наистина това е революционно. Това би било голям късмет, от време на време единствен, както е било в този случай с тази дама с рак на гърдата – за оцеляване и изцеление ".

В началото използването на метода евентуално ще бъде лимитирано, счита Антоанета Тончева, само че прецизира от опита си като генетик, който се занимава със секвениране, генотипиране и създаване на биомаркери за персонализирана медицина, че цените за секвениране, да вземем за пример на целия геном на индивида, фрапантно са спаднали:

" Тези способи стават все по-достъпни. На всички ни е ясно, че една единствена лаборатория не може да се оправи сама и тук се работи в огромни екипи от по няколко лаборатории, от време на време ситуирани в разнообразни страни. Създават се бази данни, които всеобщо към този момент са безвъзмездни. Всички тези разновидности, които се изследват, се разгласяват. Човек с няколко кликвания на мишката на компютъра може да откри информация, в случай че по тази разновидност в това съответно заболяване е било работено. И доста по-лесно в бъдеще ще се създават такива персонализирани лечения. "  

Нашите управници откриха метод, макар ветото на президента, мораториумът върху новаторските медикаменти да остане под някаква форма, акцентира доктор Тончева, запитана дали приложението на тези новаторски способи ще остане недостижима фантазия за българските пациенти:

" Да, мораториумът фиктивно беше анулиран, откакто първо отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, само че на 28 декември 2017 година, петък по здрач, Националният съвет за цени и реимбурсиране одобри решение, с което на процедура остави в действие този мораториум за новите медикаменти и то освен за интервала от една година, т.е. през 2018, а до края на 2020 година. Националният съвет е определил, че за всяко едно от новите медикаменти ще се покрива цената от НЗОК единствено за към 20 пациенти годишно и то единствено в университетските лечебни заведения в София, Пловдив и Варна. Тоест всички останали нуждаещи се пациенти с даденото заболяване, които надвишават броя от 20 души, които не се лекуват на територията на академични лечебни заведения в София, Пловдив и Варна, тези пациенти, най-малко до края на 2020 година няма да могат да се възползват от никакви новаторски лечения. "

Цялото изявление чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР