На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателните

...
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателните
Коментари Харесай

Депутатите решават окончателно за надвзетите субсидии

На последното за седмицата пленарно съвещание депутатите ще гласоподават окончателните промени за Закона за политическите партии, с които се стягат разпоредбите за изчисляването и отпущането на партийните дотации, съобщи БГНЕС.
Законопроектът е импортиран от Министерски съвет, а с него цели въвеждането на прецизна уредба за образуването, изчислението и изплащането на държавната дотация за политическите партии и обединения. Повод за законодателната самодейност стана журналистическо следствие на " Шоуто на Слави ", в което има информация за позволени нарушавания при установяване на партийната дотация за 2018 година От показаните там документи е видно, че вместо 11 лв. на автентичен глас, каквато е заложената в държавния бюджет партийна дотация, няколко партии са получили 13,23 лева Освен парламентарно показаните ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ Обединени патриоти “, Движение за права и свободи и „ Воля “, от по-високата дотация са се възползвали и партиите, които не са влезнали в Народното събрание, само че са минали границата от 1% на последните парламентарни избори.
След инспекцията на Върховна административна прокуратура стана ясно, че на петте политически партии и обединения /ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ/ погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на Закона за политическите партии.
С измененията се планува още преизчисление на годишната дотация за интервала от 26 май 2016 година до влизането на закона в действие, а понижението да бъде за сметка на последващи траншове. При липса на такива обаче, разликата ще би трябвало да бъде възобновена от съответната партия до края на 2020 година, като за забавата ще бъде начислявана рента.

Работата на депутатите ще продължи с парламентарен надзор. Трима министри от кабинета ще дават отговор пред народните представители.
Първи на трибуната ще се качи министърът на правораздаването Данаил Кирилов, който ще дава отговор единствено на един депутатски въпрос, обвързван с напредъка на България по Механизма за съдействие и инспекция.
Веднага след него ще дава отговор министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Инцидентът с потърпевшите деца при полицейска проява в Силистра и зачестилите набези с хладни оръжия от малолетни – с това са свързани въпросите, адресирани до него.
Последен пред депутатите излиза Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Той ще би трябвало да обясни по какъв начин върви партньорството сред университетите и обособени райони, какви са резултатите от национално външно оценяване на четвърти клас на територията на област Шумен, както и какво е реализирано по Национална стратегия „ Работа на полицията в учебните заведения “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР