На последния протест на жълтите жилетки на 19 януари журналистите

...
На последния протест на жълтите жилетки на 19 януари журналистите
Коментари Харесай

Нова руска връзка в протестите на жълтите жилетки – направлявана от ГРУ

На последния митинг на " жълтите жилетки " на 19 януари публицистите виждат няколко десетки мъже с бели ленти, които " съпровождат и насочват " протестиращите. Един от тях е разпознат като Виктор Лента — някогашен френски десантчик, член на националистическа организация настояща в Южна Франция, участник във военните дейности в Донбас. Експертът по извънредно десните придвижвания във Франция Жан-Ив Камю оповестява, че Виктор Лента е отхвърлен от работа в армията поради активността му в ултрадясната формация. (Самият Лента изяснява този факт с " политически проблеми " ).

Лента е съосновател на крайнодясното придвижване " Континентално единение " (Unite continentale), оказващо помощ на френски и други европейски доброволци, заминаващи да се бият на страната на сепаратистите в Донбас.

В изявление за Le Huffington Post Виктор Лента споделя, че в " личната работа за сигурност на жълтите жилетки " набират хора с опит в " региона на сигурността, в армията или полицията ". На фотосите от последните акции на " жилетките " Виктор Лента е сниман с алена барета и с военни награди, закачени върху жилетката му. Впрочем, той твърди, че взе участие в митингите като " елементарен " френски жител.

Още най-малко двама деятели във военните дейности в Донбас вземат участие в митингите на " жълтите жилетки " в качеството на " защита " и " регулировчици ". На 19 януари и двамата вземат участие в митинга с бели ленти на ръцете — отличителният знак на " службата за сигурност ".

Става дума за Сергей Мюние, роден в Луганск през 1992 година, който през 2014 година отива да води война на страната на сепаратистите. В профила си във ФБ той разгласява своя фотография със знамето на по този начин наречената " Донецка национална република " и разгласява постове за " националното въстание във Франция ", " съвсем сравнимо с революционната атмосфера в Донбас напролет на 2014 година ". След митинга на 19 януари той написа, че " жилетките " са били " съпровождани " от четирима участници във военните дейности в Донбас.

На фотосите от акциите на " жълтите жилетки ", оповестени от Мюние, е разпознат още един воювал в Донбас френски жител - Микаел Такааши или " Миша ". Той е някогашен служащ в супермаркет, който в репортаж на Liberation от Донецк през 2014 година е наименуван " пролетарий в редиците на френските доброволци воюващи в източна Украйна ".

От текста излиза наяве, че първата " доброволческа " задача на " Миша " е в Сирия.

Жан-Ив Камю споделя в изявление за RFI, че завърналите се от Донбас крайнодесни деятели търсят благоприятни условия да се включат във всевъзможни придвижване, в които се употребяват с " необикновен статут, популяризирали се като воювали в чужбина, в рискови зони ".

" Въпросът е, обаче, по какъв начин те са се внедрили в придвижването на " жълтите жилетки " и за какво им се разрешава да " съпровождат " протестиращите във военна униформа? ", пита Камю.

В началото на декември на акциите на " жълтите жилетки " в Париж също беше развято знамето на " ДНР ". Според френския политолог Сесил Весие, знамето на сепаратистката " република " са развявали Фабрис Сорлен и Ксавие Моро, които попадат в нейната книга " Мрежите на Кремъл във Франция ".

Украинските спецслужби са открили, че ГРУ и Федералната работа за сигурност на Русия управляват Сорлен и Моро.

По данни на украинските управляващи Моро е живял 17 години в Русия и на негово име там са регистрирани като най-малко две компании. В репортаж на финансираната от Кремъл телевизия " Русия 1 " от Париж пък Ксавие Моро в жълта жилетка е показан като елементарен френски жител, разказващ за лишенията и несгодите на французите, които нямат пари за бензин.

Що се отнася до Фабрис Сорлен, той пък е член на " аналитичния " център " Кахтеон ", който се управлява от близкия до Путин олигарх Константин Малофеев.

Превод: Faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР