На последните две заседания работата на Съвместната комисия по исторически

...
На последните две заседания работата на Съвместната комисия по исторически
Коментари Харесай

Проф. Топалов за преговорите с Македония: Все едно си изправен срещу стена

На последните две съвещания работата на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония забуксува . Това съобщи професор Кирил Топалов пред bTV.

По негови думи в началото македонските историци са се държали кооперативно и с помощта на това е бил реализиран прогрес по тематики като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история. Въпросът с Гоце Делчев обаче довел до сгъстяване на позициите им.

Бяхме тръгнали към доближаване на позициите в духа на научната истина, само че в този момент съществува чувството, че " си изправен против стена " , а " когато играеш тенис с сътрудник, възприятието е друго, за разлика от това да запращаш топката в стена, изясни проф. Топалов.
 България и Македония отново не се схванаха за историята си
България и Македония отново не се схванаха за историята си

Седмата среща на Смесената комисия се оказала " най-безплодната "

Той изрази вяра, че въпреки всичко Северна Македония ще промени много неща в учебниците си по история, тъй като когато те са били обсъждани, западните ни съседи още са били в въодушевление за разговор. Като образец той даде помагалата за прогимназията, където българите са разказани като грабителско номадско племе.

Ние нашата история няма да я отстъпим нито като страна, нито като комисия, безапелационен бе професор Топалов. Той въпреки всичко разясни, че членовете на комисията не могат да постановат решения на своите държавни управления, които взимат и геополитически решения.

Според българския историк позицията на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за личността на Гоце Делчев е най-близо до истината, въпреки да отбелязва, че " не знаем какво са имали революционерите под битка за автономност на Македония " и дали това е стъпка към самостоятелна страна.

Той изясни, че за членовете на комисията от Северна Македония Гоце Делчев е " деятел на македонизма ".

Проф. Топалов уточни, че не е тяхно право да споделят на политиците какво да вършат. Нашата комисия не може да дефинира дейностите на нашите държавни управления, тъй като ние сме специалисти, а не политици, съобщи той.
 Македонците не познават историческите си извори, откри проф. Кирил Топалов
Македонците не познават историческите си извори, откри проф. Кирил Топалов

Експертите им не са могли да цитират източниците, от които черпят историята си

Припомняме, вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести , че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той уточни, че българската част на комисията е отказала да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО . Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз.

Впоследствие тематиката разяснява и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която съобщи, че България няма да прави компромис с историята и истината . " От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината ", сподели тя и дефинира действието на Георги Димитров като едно от най-големите изменничества.

Захариева се срещна и с своя сътрудник от македонска страна Никола Петков, когато сподели, че общите историческите въпроси са най-важните детайли от Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред България и Македония. Пред Петков тя също съобщи, че страната ни ще се застъпи за истината и в случай че не се стигне до консенсус, София може да се отдръпна от работата на смесената комисия.
 Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на кулоар 8
Историята и честването на Гоце Делчев остават крайъгълен камък и на кулоар 8

Външните министри на България и Македония желаят същинско узряване в погледа към историята
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР