На посещение в манастира Св. Петка Борисов изненадващо атакува Джи

На посещение в манастира Св. Петка Борисов изненадващо атакува Джи ...

Новият катарзис на Борисов.


На посещение в манастира "Св. Петка" Борисов изненадващо атакува "Джи Пи груп"

[Министерски съвет] Още по темата
От паве на паве – Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на "Джи Пи груп" и какви материали се влагат в обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и градинката "Св. Седмочисленици"
12 окт 2018
На кого му дреме за "Графа"

Надзорът на ремонтите
5 окт 2018
#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти, оценители и изпълнители в действие

Мрежа от свързани хора и фирми подготвя, оценява и изпълнява обществени поръчки, свързани с еврофондовете
21 сеп 2018
АПИ може да бъде глобена с 18.5 млн. лв заради "Джи Пи груп"

Договорът за тунел "Железница" ще бъде подписан, макар че може да се окаже незаконосъобразен
18 сеп 2018 "Не мога да допусна, при толкова усилия, които полагаме, единствените ми претенции към строителните компании са били качество и срок. Възложих на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес "Джи Пи груп" да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране."

С тези думи, казани по време на посещение в Асеновград днес, премиерът Борисов върна часовника на обществените поръчки с две години назад – в началото на 2016 г.

Тогава, след въпроса "вижда ли Пеевски в огледалото", същият този премиер ударно спря обществени поръчки на стойност 2 млрд. лв. - част от тях за "Водстрой 98", част - пак за "Джи Пи". В резултат на онзи "катарзис" свързваната с Делян Пеевски "Водстрой" постепенно се оттегли от позициите си в сектора и беше продадена. Днес фокусът е върху другата компания и тя явно побърза да реагира, като веднага излезе със съобщение, че се отказва от най-голямата спечелена поръчка тази година – тунела "Железница".

Този път Борисов явно се опитва да отговори на серията от кризи, в които беше замесена най-голямата строителна компания в страната. "Джи Пи груп" са главен герой в разследването на "Биволъ", заради което край Радомир бяха задържани (макар и вероятно погрешка) двама журналисти. То показа как консултантски фирми, близки до "Джи Пи" помагат при създаването, а после и оценяването на проекти, които се печелят от компанията. Заради това разследване, главният прокурор тази седмица обяви, че са запорирани 14 млн. лв "на фирми и търговци около "Джи Пи груп", а проверката е прераснала в досъдебно производство. Строителната компания предизвика недоволство и в София покрай ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Какво каза Борисов и как реагира "Джи Пи"

"Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига дотам всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността. Проверки навсякъде. Няма да дам да ми се петни името. Докато се защитят, нямат работа да участват на конкурси," заяви още премиерът, в отговор на журналистически въпрос дали ще разследва "Джи Пи".

Това е заявка, която на пръв поглед трудно може да бъде изпълнена, дори от услужливия директор на Пътната агенция. Изваждането на дадена компания от списъка с изпълнители само въз основа на разследване би било трудно защитимо правно действие и вероятно ще доведе до още повече обжалвания на процедури и забавянето им. Законът за обществените поръчки спазва (поне на хартия) един от принципите на договора за функциониране на ЕС – равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Очевидно обаче, методите за влияние върху строителния бизнес в България са други, защото час след изказването на Борисов, от "Джи Пи" излязоха със съобщение, че се отказват да строят тунел "Железница". Тяхно обединение беше избрано от АПИ да строи съоръжението на магистрала Струма за 185 млн. лв. Гръцката фирма "Актор" обжалва избора на АПИ пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Регулаторът обаче се постара това да не бави парите към компанията - още през септември КЗК позволи на пътната агенция все пак да подпише договор с "Джи Пи" докато разглежда жалбата, а на четвърти октомври окончателно я отхвърли. Договор с "Джи Пи" все още няма на сайта на пътната агенция и очевидно, съдейки по днешното съобщение, няма да се появи.

Решението, цитирано от "Дневник", е мотивирано с "полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност". Според ръководството на "Джи Пи", заради започналите проверки има реална опасност да не се спази графика за изпълнение на тунела. Така има риск България да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

Какво спечели "Джи Пи"

Не е ясно дали "заръката" на Борисов е само към АПИ като възложител, или се отнася и за другите институции, които раздават поръчки на строителната компания. Но е факт, че при последната такава заръка, "Водстрой 98" загуби много от позициите си в сектора.

За последните две години "Джи Пи" е най-голямата строителна компания по приходи в страната. "Джи Пи" имат поръчки и от Столична община – освен "Графа" ремонтираха и площада пред НДК, участваха в строителството на метрото.

Компанията участва и във всички предстоящи големи инфраструктурни търгове: газовата връзка с Гърция, магистрала "Хемус", пътя до Калотина, Южната дъга на софийското околовръстно шосе, ж.п връзката Елин Пелин – Костенец и др.

Мажоритарни собственици на дружеството са Георги Василев и Владимир Житенски. Фирмата е сочена за близка до директора на "Лукойл" за България Валентин Златев, който неведнъж отрича свързаност, но "Джи Пи" е главен изпълнител на "Лукойл" по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции, като е изградила и реконструирала над 100 обекта, изграждала е и хотелите на фамилията Златеви, включително бъдещия столичен "Хаят". След като "Джи пи" построява нова сграда на "Лукойл" през 2005 г., тя се нанася в бившия офис на петролната компания.

Катарзис: продължението

Ако се съди по резултатите от предишния "катарзис" на Борисов, може да се предположи, че тази публична заявка ще има възпиращ ефект върху възложителите за известно време. Така през 2016 г. той спря поръчките за реконструкция и разширение на пречиствателната станция в "Златни пясъци", спортен комплекс "Славейков" в Бургас, горски пътища за 95 млн. лв. и скъпото строителство на магистрала "Хемус", където офертата им беше между 12 и 14 млн. лв. на километър път. Всички тези поръчки имаха избрани изпълнители, но бяха преустановени. Малко по-късно "Водстрой" беше продадена на "Хидрострой", която пък взе новата поръчка за Златни пясъци, както и част от "Хемус". Горските пътища бяха разбити на по-малки поръчки.

Както е очевидно и днес обаче, коренна промяна в начина, по който се раздават и печелят големите поръчки в страната, няма. Имената са различни, подходът очевидно е същият. Защото промяната на модела иска повече от едно изказване на премиера.

Източник: capital.bg