На Портала за обществени консултации на МС е публикуван проект

...
На Портала за обществени консултации на МС е публикуван проект
Коментари Харесай

Министерството на туризма предлагат такси да плащат собствениците на стаи за гости и ски учителите

На Портала за публични съвещания на Министерски съвет е оповестен план на Тарифа за таксите, които се събират по Закона за туризма.

В плана има ограничения за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса в режима на категоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, туристическите хижи, туристическите спални и туристическите образователни центрове прилежащите заведения за хранене, посредством които отпадат условията за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател, написа в претекстовете на вносителите.

Действащата все още Тарифа не дефинира размера на дължимите такси за въведените със Закона за държавния бюджет за тази година нов режим за вписване на хотелиери, които ще дават настаняване в стаи и жилища за посетители. Ако планът бъде признат ще има такса за вписване тук-там за настаняване клас В - стаи за посетители и жилища за посетители, написа в отчета за приемане на постановлението.

Очакват се спомагателни доходи от узаконяване на 90 ски -училища, което е нов регистрационен режим, таксите за което са избрани на база предстоящите директни и косвени разноски за тяхната регистрация, написа в отчета. Финансовата оценка на въздействието на предлагания план на акт върху общинските бюджети, респективно върху държавния бюджет, демонстрира, че оферти план се чака да докара до понижение на приходите на общинските бюджети вследствие на понижението на таксите за обзор на документи и регистриране в Националния туристически указател тук-там за настаняване клас Б - фамилни хотели, хостели, пансиони и почивни станции, както и къщи за посетители, бунгала, къмпинги.

С новия режим на регистрация на стаи за посетители и жилища за посетители, се чака повишение на броя на записаните и надлежно до нарастване на приходите от такси в общините. Предвид това се чака да бъде обезщетен бюджета в общината от повече регистрации и заплатени такси, като при тази догадка се чака препоръчаният план на акт да е без влияние върху държавния бюджет.

Предлаганият план на акт се чака да докара до осъществяване на бюджета на Министерство на туризма с оглед предстоящите повече регистрации, категоризации и сертификации заради понижението на таксите и заради включването на новите такси за регистрация и регистриране на ски-училища и такси за издаване на препис на идентификационна карта на екскурзоводи, планински водачи и ски учители, написа в предлагането.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР