На Портала за обществени консултации на Министерския съвет днес е

...
На Портала за обществени консултации на Министерския съвет днес е
Коментари Харесай

МС предлага да има санкции за ползватели на земеделски земи при пожар, на стопанисвани от тях терени

На Портала за публични съвещания на Министерския съвет през днешния ден е оповестен план за промени на Закона за запазване на земеделските земи, с които се вкарват санкции и наказания при пожари в горски и аграрни терени.

С измененията се цели актуализиране на административните процедури за деяние при открити пожари, както и предварителна защита на пожарите в земеделските земи, написа в претекстовете на Министерски съвет, вносител на предлагането. Предложения и мнения се събират до 10 август.
Необходимостта от препоръчаните законодателни промени е подбудена от зародилите през 2016 година голям брой пожари, които засегнаха както аграрни земи, по този начин и горски територии. През 2016 година в страната са регистрирани над 540 пожара, които са засегнали повече от 61000 дка горски територии и неведнъж повече аграрни парцели. Най-много са засегнатите от пожари горски територии в областите Хасково, Стара Загора, Бургас, Ловеч, Ямбол и Сливен.

Анализ за аргументите за нарастването на пожарите, изработен от Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителната организация по горите, е открил, че измежду главните аргументи, с изключение на сухото и горещо лято, са и небрежността на стопаните, най-много при разчистване на пасища, мери и ливади. Предлаганите промени вкарват възбрана за паленето на огън и осъществяването на огневи работи в пасища, мери и ливади, както и възбрана за осъществяване на действия по разчистване на пасища, мери и ливади без документално съобщение до регионалната дирекция "Земеделие ", с копие до Районната работа "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в интервала, избран като пожароопасен за съответната област.

Въведените съответни забрани са скрепени и със наказания. Лице, което извърши огневи работи или палене на огън в пасища, мери и ливади, следва да се санкционира с санкция от 1500 лева до 6000 лева Съответно на ползвателя на пасища, мери и ливади, който не уведоми документално регионална дирекция "Земеделие ", с копие до Районна работа "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " за почистването им, в интервала, избран като пожароопасен за съответната област, се постанова санкция от 500 лева до 5000 лева При наново нарушаване наказването е от 2000 лева до 12 000 лева Изрично са посочени пълномощията и органите, в чиито пълномощия е предоставено пълномощието за издаване на актове за определяне на административни нарушавания. С цел внасяне на изясненост и запълване на действителен пропуск в законодателството са въведени легалните дефиниции на понятията "почистване " и "косене ".

Министерски съвет предлага и промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Въвеждат се отговорности на ползвателите, които са получили пасища, мери и ливади от държавния аграрен фонд или общинския аграрен фонд да подават декларация при сключване на контракта, че ще съблюдават възбраните за палене на огън. При потвърдено отговорно държание на ползвателя се планува всички арендни или наемни контракти на лицето да се приключват едностранно, без предупреждение. Освен това посоченото лице се лишава от опцията да взе участие в разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския аграрен фонд, за период от една стопанска година. Ако вследствие на нарушение на тези забрани възникне пожар в горска територия, ползвателите се лишават от правото да вземат участие в разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския аграрен фонд, за период от три икономически години, се показва в препоръчаните от вносителя промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР