На поредното си заседание Съветът за работа с българите в

...
На поредното си заседание Съветът за работа с българите в
Коментари Харесай

Йотова: Превръщаме в музей къщата в Задунаевка, в която е живял Ботев

На следващото си съвещание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента разиска тревожните сигнали , изпратени до българските институции от български сдружения в Украйна, за заплахите пред компактността на популацията с български генезис и запазването на проучването на български език. В съвета вземат участие представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи учени, политолози, академични преподаватели, публицисти и общественици.
 
В Украйна е в ход административно-териториална промяна, която ще сътвори четири пъти по-големи от актуалните териториални единици. Съществува действителна заплаха от разпускане на Болградския район, чието население е най-вече от български генезис. Това заплашва компактността на българската общественост и може да лиши хиляди деца с български генезис от проучване на майчиния им език. Българската общественост упорства Болградският район да получи необикновен статут на български район.
 
По време на полемиките общо беше мнението, че преди да бъде приключена промяната през 2021 година, е особена значима ролята на българската страна при отстояване ползите на българската общественост. Категорична и поредна би трябвало да бъде позицията, че не трябва да се позволява накъсване на Болградския район. Българската общественост чака по-голяма интензивност от страна на българската страна и моли този въпрос да бъде поставян при договаряния на разнообразни равнища.
 Йотова пресцентър, Президентство
Предвид идното национално броене, тревожни са сигналите и от българското малцинство в Албания, което през 2017 година след доста старания получи своя формален статут. „ След този триумф ентусиазмът сякаш заглъхна, нужни са повече начинания, с които да покажем на българската общественост там, че не е забравена “, акцентира Илияна Йотова. Изтъкната бе нуждата от по-голяма интензивност и на българските сдружения, поради натиска представители на българското малцинство да се записват при преброяването с други националности. Основен е въпросът за по-широкото проучване на български език.
 
Вицепрезидентът Йотова показа пред членовете на съвета самодейностите за преобразяване в музей на къщата в украинското село Задунаевка
, в която за малко е живял Христо Ботев. „ С общи старания имам вяра, че ще осъществим със наличие тази къща “, уточни Илияна Йотова.
 
На съвещанието бяха разисквани и признатите промени, които улесняват образованието в български висши учебни заведения на задграничните студенти от български генезис. „ България се трансформира в по-привлекателно място за учене. Това демонстрират и реакциите измежду историческите ни диаспори, с които сме в непрекъснат контакт “, акцентира вицепрезидентът и още веднъж означи нуждата от основаване на указател на приключилите студенти в България.
 
Представена беше и настояща информация за хода на проучването измежду българите в чужбина, което се прави от водещи български учени и политолози.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР