„На политиците не им е лесно да взимат решения, които

...
„На политиците не им е лесно да взимат решения, които
Коментари Харесай

По Черноморието има повече софийски коли, отколкото местни

„ На политиците не им е елементарно да взимат решения, които им носят политически негативи, само че се вслушват в гласа на специалистите, в гласа на разсъдъка. Благодаря за тежкото решение, което взе през вчерашния ден нашето правителство”. Това разгласи ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски по време на постоянния брифинг в Министерския съвет във връзка заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев до второ разпореждане да се спре излизането и влизането в София.

(За изпълняващите трудови отговорности влизането и излизането е канализирано в избрани часове - от 06.00 часа до 08.00 часа заран и вечер от 18.00 часа до 20.00 часа.)

„ Получихме сигнали, че по Черноморието има повече софийски коли, в сравнение с локални и по тази причина се взе решението за издаването на заповедта. Беше тежък спор, както в щаба, по този начин и на политическо равнище. Повечето разчитахме на вербални послания, опитвахме се да беседваме със съзнателни хора – факт е, че 99.9% от жителите изцяло осъзнават протичащото се и спомагат със своето отговорно държание, само че една дребна част водят нещата към неуспех. Ето за какво нито ние, нито държавното управление можеше да остане безучастно към деструктивните дейности.

Нашата отговорност и отговорността на държавното управление е безусловно очевидна, само че и всеки български жител носи отговорност за съблюдаване или неспазване на разпоредбите. Това е споделена отговорност и всеки би трябвало да си даде сметка какво е независимост и какво е свободия; да осъзнае, че една от огромните свободи е да осъзнае своята отговорност за спазването правата на другите, които желаят да останат здрави и да запазят своите близки. Това не прозвуча доста медицински, само че беше належащо да го кажа” акцентира ръководителят на Националния действен щаб.

Повод за думите му бяха извършени през вчерашния ден диалози с представители на огромни хранителни вериги, за които щабът е получил многочислени позвънявания (най-вече за магазини в столичния квартал „ Люлин”), че не съблюдават ограниченията. „ За тези магазини ще има тежки наказания. Те имат охранителни компании, които би трябвало да обезпечат реда” – акцентира Мутафчийски.

На въпрос какви са резултатите от тестванията в двата квартала „ Филиповци” и „ Факултета” стана ясно, че 50% от вчерашните проби са дали позитивен резултат. От щаба обаче не показаха съответни бройки.

Това не е футболен мач, на който да следим на всяко полувреме головете . Екипите на РЗИ са от 7.00 часа на крак”, изясни Мутафчийски за какво дефинитивно данните ще бъдат оповестени по-късно, като посочи, че задачата на тестванията в двата квартала е да се открият дейните носители на вируса, а не към този момент преболедувалите. Той обаче призна, че едни от най-тежките случаи на заболели с ковид са точно от тези квартали.

А все още обстановката в страната с Covid-19 e следната: 825 са общо случаите на ковид, новозаразени (за последните 24 часа) са 42-ма души (19 от София), в болница са настанени 21 пациенти.

Общо, намиращите се в болнични заведения са 227 души, а в интензивни отделения – 37 души. Има двама пациенти, които към този момент цели 34 дни не могат да бъдат "изчистени " от вируса.

През последните 24 часа има растеж на болните във Видин - със 7 нови инфектирани, като от тях петима са медицински личен състав. Две деца на по 14 години от село Паничерево са дали позитивни проби.

И още: за последното денонощие са изписани като оздравели 19 души (от началото на рецесията - 141 пациенти). Починалите са трима – всички те са били настанени в болница и са имали голям брой съпътстващи болести. Общо от и поради ковид са п очинали 40 души .

Председателят на Националния действен щаб даде подробна информация за инфектираните в страните към нас:

- Гърция: сбор на случаите - 2207, от тях умряли - 105-има;

- Сърбия: общо 5318 случая, умряли - 103-има. Заради 445 новооткрити случая за едно денонощие, в Белград е въведен полицейски час;

- Северна Македония: (общ брой на случаите 1801, от тях умряли - 107),

- Турция: новозаразени – 4801, умряли - 125 души.

Мерките не престават да са затегнати и в Азия, където - съгласно специалисти - потегля втора епидемиологична въна:

- Япония: след мъртвило през днешния ден са огласени 605 нови случая, а през вчерашния ден – над 900;

- Сингапур - за последните 24 часа са регистрирани над 700 нови случая.

За последното денонощие в Съединени американски щати новозаразените са 29 000 души, а умрелите – 2174 души; в Германия - към 3000 нови случая и 248 починали; във Франция – 17 164 нови случая и 753 умряли.

"Благодарение на всички взети ограничения, заболеваемостта у нас е ниска и медицинският запас е съхранен . Посрещнахме рецесията с една референтна лаборатория, месец и половина по-късно те са над 18 - в цялата страна ", разгласи още ген. Мутафчийски.

На въпрос дали всички на първа линия у нас имат защитни дрехи, поради информация, че България е дарила такива защитни медицински униформи на Австрия, ръководителят на Националния действен щаб отговори, че няма информация за сходно подаяние, спомни си за дребна пратка, предоставена на Северна Македония, и за кой ли път изясни, че насищането на пазара със защитни дрехи е динамичен развой.

"На предните линии – там, където в лечебните заведения се лекува ковид, такива дрехи са обезпечени ", безапелационен бе той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР