На пожар ГЕРБ внесе в Народното събрание законодателни промени срещу

...
На пожар ГЕРБ внесе в Народното събрание законодателни промени срещу
Коментари Харесай

Предложение: До две години затвор за горене на забранен боклук

На пожар ГЕРБ внесе в Народното събрание законодателни промени против горенето на боклуци. Това стана по гледище на столичния кмет Йорданка Фандъкова, откакто от няколко дни в София равнищата на замърсяване с фини прахови частици са рисково високи. Кметицата направи предлагането за нормативните промени през вчерашния ден, а през днешния ден те към този момент са в Народното събрание. 
Инкриминира се замърсяването на атмосферния въздух посредством изгаряне на боклуци, отработени масла, отпадъчни нефтопродукти, предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушаване на открития ред, обясниха народните представители. Наказанието ще е отнемане от независимост до 2 години с санкция от 2000 до 5000 лв.. „ В маловажните случаи вкарваме наказване пробация и санкция до 1000 лева “, стана ясно на конференцията. Не се посочи обаче по какъв начин ще се дефинират маловажните случаи.  
Според вносителите на законопроекта мръсният въздух съставлява сериозен риск за здравето ни. „ Целта на законопроекта е понижаване равнищата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна “, обясниха от ГЕРБ.
„ Известно е, че към 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища “, изясни Фандъкова. По думите ѝ и сега горенето на боклуци е неразрешено съгласно Наредба на общината и в Закона за околната среда, само че това не се съблюдава.
Особено в някои квартали към Красна поляна и регион Слатина това е сериозен проблем, изясни столичният кмет. По думите ѝ, с цел да бъдат по ефикасни глобите горенето на боклуци би трябвало да се инкриминира.
Фандъкова се надява предлагането да се поддържа от всички народни представители.
От 1 декември до 9 декември са направени 345 инспекции като 49 е броят на наложените наказания. „ Очевидно е, че единствено с актове и наказания, които постоянно не се събират, няма по какъв начин да се оправим с казуса “, изясни Фандъкова.
Не е ясно обаче кой ще бди за нарушавания по закона и по какъв начин ще се установяват. Стара концепция на общинския консултант Борис Бонев е да се следи с дронове за замърсяване на въздуха.
Припомняме, че за четвърти следващ ден София осъмна в море от мъгла и замърсен въздух, като от Копитото градът не се виждаше. В столицата е в действие жълт код за рисково време за мъгли. За да се употребява повече градският превоз като мярка в битката със замърсяването на въздуха, от Столична община отварят безвъзмездни буферни паркинги. Местната администрация има подготвеност при среднодневни превишения на фини прахови частици над 200 микрограма на пространствен метър да вкарат " зелен билет ", само че към този момент стойностите на праховите частици във въздуха не са задоволителни за въвеждането на билет за левче за цялата градска мрежа. От Национален институт по метеорология и хидрология пък настояват, че от през вчерашния ден насам близо два пъти е намаляло замърсяването на въздуха.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР