На по-голяма дълбочина океаните в света се затоплят с по-бавна,

...
На по-голяма дълбочина океаните в света се затоплят с по-бавна,
Коментари Харесай

Затоплянето на океанските дълбини застрашава морския живот

На по-голяма дълбочина океаните в света се затоплят с по-бавна, само че по-драматична скорост, в сравнение с повърхността, сигнализирайки мрачни вероятности за дълбоководни жители, съобщи ДПА, базирайки се на изследване, оповестено в сп. "Нейчър клаймит обмен ".

Авторите на проучването са открили, че скоростта на стопляне на океаните е двойно по-голяма на повърхността. В резултат на това типовете, които населяват дълбините, са изложени на по-малък непосреден риск, предава Българска телеграфна агенция.

"До края на века обаче, приемайки, че в бъдеще парниковите излъчвания няма да бъдат лимитирани, ни чака освен по-сериозно стопляне на повърхността, само че и проникването на тази топлота на по-голяма дълбочина ", споделя ръководителят на проучването Айзък Брито-Моралес от университета на Куинсланд, Австралия.

Скоростта и посоката на евентуалното изместване на типове в затоплящите се океани варират на другите океански равнища, което съществено затруднява учените в проектирането на предпазени зони, означават откривателите.

"Каквото и да вършим в този момент, дълбоководният морски живот ще се сблъска с ескалиращи закани до края на века, тъй като повърхността към този момент се е затоплила ", добавя професор Антъни Ричардсън от университета на Куинсланд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР