На по 35, 40 и повече години са мостовите съоръжения,

...
На по 35, 40 и повече години са мостовите съоръжения,
Коментари Харесай

Повечето мостове у нас не били ремонтирани, откакто са построени

На по 35, 40 и повече години са мостовите уреди, които не са главно ремонтирани. Това рапортува министърът на районното развиване Николай Нанков по време на постоянното държавно съвещание през днешния ден. По някои от тях няма даже частични поправки, посочи той.

" 211 моста, господин министър председател, се нуждаят от ремонт, по автомагистралите – 34, а 17 от тях, половината от тези 34, са в неприятно положение и се нуждаят от ремонт ", декларира Нанков в отговор на сложена малко преди този момент задача от премиера. " Нанков, знаете откогато са издигнати в България мостовете не бяха ремонтирани по автомагистралите. Имаме по над 120 метра високи мостове и сега продължаваме да ги укрепваме и да им вършим съществени поправки, по „ Тракия “ и по „ Витиня “ те са по проект. Искам да ми подготвиш решение и не един по един да ги вършим, а по едно и също време да влезем и да ги вършим всички мостове - дали да се търси заем през ББР, дали през финансите, говорете за целево да се изпратят. Кои години са правени? ", пита Борисов съгласно стенограмата от държавното съвещание, на което Нанков дава отговор - преди 35-40 и повече години.

Миналата година са отремонтирани 7 мостови уреди по „ Хемус “ и по „ Тракия “. " В момента се правят 5 планови ремонта, само че нямаме обезпечено финансиране ", споделя още министърът на районното развиване.

Към проекта за по едно и също време поправяне на мостовете по пътната инфраструктура да се прибавят и оборудванията в транспортната инфраструктура, " тъй като същият проблем, който разяснява сътрудника Нанков за виадуктите и мостовите в пътната инфраструктура, стои и в железопътната. ", предлага в един миг по време на съвещанието транспортният министър Ивайло Московски.

" Безмислено е да обясняваме, че 45 години нищо не е пипано, желая да свършим работа, тъй като от празнодумци ми е омръзнало ", обобщава Борисов и подрежда до другата сряда да има подготвен проект за ускорено пускане на едновременни поправки на всички мостове от двете министерства, дружно с финансова рамка и разновидности за обезпечаване на финансиране, създадена взаимно с финансовия министър Владислав Горанов.

" Няма да чакаме да стане покруса като в Италия, пали ще намерим ", съобщи по-късно министър председателят Бойко Борисов при откриването на ремонтираната 30-километрова права от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия. Рехабилитацията е финансирана от Оперативна стратегия " Региони в напредък " и е на стойност 18 милиона лв..

„ Ще намерим метод да ги финансираме, без значение какъв брой пари са нужни, тъй като когато стане покруса, към този момент е късно. Трябвало да се тормозим и преди 20 години “, добави Борисов.

Спешно ще стартират поправки на 17 моста в не положително експлоатационно положение, които ще бъдат отремонтирани незабавно като до понеделник ще бъде даден финансовия проект и план за това, заяви министърът на районното развиване Николай Нанков. За тези 17 уреди в тежко положение по автомагистралите ще са нужни към 130 милиона лв. по планове. Досега за са вложени над 108 милиона лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР